19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres jest też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.
W wydarzeniu udział wezmą uznane autorytety świata nauki, przedsiębiorcy, a także przedstawiciele administracji publicznej. Kongres jest niekwestionowaną okazją do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki i biznesu, stanowi też sposobność do nawiązania kontaktów przedstawicieli różnych Państw i co roku pozytywnie wpływa na wymianę handlową między uczestnikami.
Informacja prasowa.
Zakład Żywienia Człowieka, Studenckie Koło Naukowe Dietetyków i Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wydawnictwo Medyk zapraszają na IX WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA w dniach 26-27 kwietnia br. w Centrum Dydaktycznym WUM Aula B ul. Ks. Trojdena 2a w Warszawie. Konferencja jest organizowana we współpracy z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.