19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres jest też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.
W wydarzeniu udział wezmą uznane autorytety świata nauki, przedsiębiorcy, a także przedstawiciele administracji publicznej. Kongres jest niekwestionowaną okazją do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki i biznesu, stanowi też sposobność do nawiązania kontaktów przedstawicieli różnych Państw i co roku pozytywnie wpływa na wymianę handlową między uczestnikami.
Informacja prasowa.
Zakład Żywienia Człowieka, Studenckie Koło Naukowe Dietetyków i Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wydawnictwo Medyk zapraszają na IX WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA w dniach 26-27 kwietnia br. w Centrum Dydaktycznym WUM Aula B ul. Ks. Trojdena 2a w Warszawie. Konferencja jest organizowana we współpracy z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.
8 kwietnia br. Wydział Chemii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie wraz z Wydawnictwem Medyk zorganizował próbną maturę z chemii. Celem próbnej matury było: zapoznanie się uczniów ze standardami wymagań maturalnych z chemii, stworzenie uczniom okazji do sprawdzenia własnego poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie chemii oraz rozwijanie zainteresowań chemicznych i motywowanie do poszerzania wiedzy i umiejętności.
Arkusz maturalny do pobrania: PDF
Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi dziećmi, są kobiety, które mieszkają w dużych miastach. Na szczęście, przy wsparciu lekarzy i dietetyków, można skutecznie zapanować nad większością przypadków nadwrażliwości pokarmowej. Takie wnioski płyną z konferencji naukowej pod tytułem „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, która odbyła się 31 marca w Warszawie.
Wydawnictwo Medyk było partnerem konferencji.
więcej o konferencji na stronie Instytutu Żywności i Żywienia