Autorzy - Krzysztof L. Krzystyniak

Ograniczona płodność męska. Fizjologia, zagrożenia, leczenie niepłodności.

Autor: Krzysztof L. Krzystyniak Hanna M. Kalota

ISBN: 978-83-64045-08-0

Nowe wydanie III, Warszawa 2021, poprawione i uzupełnione.EBOOK ISBN: 978-83-66866-01-0

Nowe trendy w dietetyce

Autor: Krzysztof L. Krzystyniak Joanna Klonowska

ISBN: 978-83-959469-2-9

Dietetyka to nauka medyczna dotycząca prawidłowego (racjonalnego i zbilansowanego, czyli dostarczającego wszystkich niezbędnych składników odżywczych) żywienia człowieka zarówno w przypadku osób zdrowych, jak i chorych (w takich schorzeniach i dolegliwościach jak alergie i nietolerancje pokarmowe, cukrzyca, choroby układu krążenia, otyłość) oraz w specyficznych stanach organizmu (ciąża). Powiązana jest z innymi dziedzinami i dyscyplinami nauki takimi jak medycyna, farmakologia, biologia i mikrobiologia, chemia żywności, bromatologia, psychologia oraz edukacja żywieniowa. Stanowi zatem szeroki zakres wiedzy dotyczący funkcjonowania ludzkiego organizmu – nie tylko od strony anatomicznej, fizjologicznej i metabolicznej, ale także psycho-społeczno-kulturowej. Dietetyka uczy, jak zapobiegać niektórym chorobom poprzez zmianę sposobu odżywiania oraz jak leczyć pewne schorzenia za pomocą modyfikacji nawyków żywieniowych. Dietetyka to również wiedza o surowcach, z których sporządzane są potrawy – o ich składzie biochemicznym, wartości odżywczej i energetycznej, a także ich możliwych interakcjach z lekami oraz suplementami diety. Daje także wiedzę odnośnie kontroli jakości produktów żywnościowych. Dietetyka to zatem interdyscyplinarna nauka dająca komplementarną wiedzę na temat sposobu żywienia człowieka – zarówno od strony jego wpływu na ciało, jak i na samopoczucie. Aktualnie obserwujemy ogromny wzrost zainteresowania dietetyką. Z jednej strony, wzrasta ogólna świadomość dotycząca żywienia, ludzie coraz bardziej interesują się zdrowym stylem życia, a co za tym idzie, racjonalnym odżywianiem. Z drugiej, postęp cywilizacyjny przyczynia się do rozwoju wielu chorób związanych m.in. z układem trawienia, krążenia, ruchu – na te wszystkie funkcje sposób żywienia ma bowiem ogromny wpływ. W świetle jednego i drugiego spojrzenia można zauważyć, że dietetyka rozwija się oraz ewoluuje w zawrotnym tempie. Ostatnie miesiące, ubiegły rok, a nawet ostatnie lata przyniosły wiele interesujących trendów rozwoju dietetyki, które w najbliższych latach będą się najprawdopodobniej nadal intensywnie rozwijały. Oddajemy w ręce czytelników monografię naukową „Nowe trendy w dietetyce”. Jest to publikacja, która, mamy nadzieję, wzbudzi zainteresowanie oraz odpowie na zapotrzebowanie wszystkich zainteresowanych dietetyką, poszukujących informacji na temat najnowszych trendów, tendencji, nurtów i nowości dietetycznych. Publikacja ta jest pracą zbiorową, efektem pracy kilkunastu autorów, specjalistów w zakresie poszczególnych zagadnień wchodzących w skład szeroko pojętej dietetyki. Żywimy nadzieję, że przyczyni się ona do rozwoju dietetyki w Polsce oraz zainicjuje dyskusję nad dalszymi kierunkami rozwoju tej dziedziny nauki w naszym kraju. prof. dr. hab. Krzysztof L. Krzystyniak dr Joanna Klonowska

KORONAWIRUS - COVID-19, MERS, SARS - epidemiologia, leczenie, profilaktyka

Autor: Krzysztof L. Krzystyniak

ISBN: 978-83-64045-94-3

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ogłosiła 10 marca 2020 r. pandemię nowego koronawirusa COVID-19. Ostatni raz pandemię grypy A/H1N1 – nazywanej świńską grypą – ogłoszono w 2009 r. Pandemia grypy A/H1N1 trwała od 11 czerwca 2009 r. do 10 sierpnia 2010 r. Wcześniej znano sześć koronawirusów, które można podzielić na mało chorobotwórcze i wysoce chorobotwórcze Koronawirusy, do których należy nowy wirus COVID-19, to grupa niesegmentowanych wirusów RNA z bardzo dużym genomem, od około 27 do 34 kb.