• Facebook
  • Twitter
  • YouTube

Wydawnictwo naukowe MEDYK

Medyk Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie
Wydawnictwo naukowe z punktacją MEiN
Identyfikator 41600

  • Medyk
  • Aktualności
  • Czasopisma
    • "Lek w Polsce"
    • "Gabinet Prywatny"
  • Edukacja
    • Informacje
    • Materiały
    • Zaloguj się
  • Książki
    • Wydane
    • Autorzy
    • Podręczniki
    • Errata
  • Oferta
    • Usługi wydawnicze
    • Reklama w publikacjach
    • Reprinty i materiały edukacyjne
    • Internet marketing, mailing
    • Skład i druk publikacji
    • Audio - Video
  • Dla autorów
    • Publikuj z nami
    • Warunki publikacji prac
    • Open Access
    • Zasady etyki publikacji
    • Procedura recenzji
    • System antyplagiatowy
    • Artykuł naukowy definicja
    • Monografia naukowa definicja
  • Info
    • O firmie Medyk
    • Polityka Prywatności/RODO
    • Płatności i wysyłka
    • Regulaminy, Open Access
  • Kontakt
  • Sklep
Medyk wydawnictwo publikujące...
IoT PHARMA - zdalny pomiar temperatury i wilgotności
Dieta Wegetariańska
Chemia Nowa Matura zeszyty
Hipercholesterolemia
 Zaloguj się - EdukacjaEdukacja materiały
Chemia odpowiedzi
Sklep Internetowy

Zapisz się do newsletter
  • Lek w Polsce
  • Gabinet prywatny
  • Księgarnia on-line
  • Rośliny w profilaktyce zdrowotnej - kurs na UKSW
  • Zioła z bliska i z daleka. XI konferencja z cyklu Rośliny zielarskie, kosmetyki naturalne i żywność funkcjonalna
  • Kompendium suplementów diety
Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 3

Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 3

Autor: Dawid Kaczmarek

ISBN: 978-83-66866-93-5

Chemia jest dziedziną wiedzy wszechobecną w naszym codziennym życiu. Chemicy codziennie dokonują wielu analiz, dzięki którym możemy funkcjonować w otaczającym nas świecie. Chemia to fascynująca gałąź nauki, która próbuje wytłumaczyć zjawiska i...
Wyzwania opieki okołooperacyjnej. Tom 2 Ujęcie interdyscyplinarne. Opieka pooperacyjna.

Wyzwania opieki okołooperacyjnej. Tom 2 Ujęcie interdyscyplinarne. Opieka pooperacyjna.

Autor: Emilia Wawszczak

ISBN: 978-83-66866-98-0

Monografia "Wyzwania opieki okołooperacyjnej. Ujęcie interdyscyplinarne. Opieka pooperacyjna " jest zbiorem artykułów autorstwa specjalistów i ekspertów różnych dziedzin oraz młodych badaczy z zakresu medycyny, pielęgniarstwa, położnictwa,...
Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 2

Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 2

Autor: Dawid Kaczmarek

ISBN: 978-83-66866-92-8

W tomie 2 „Chemii. Kalendarza maturzysty” zetkniecie się z zadaniami dotyczącymi: obliczeń chemicznych oraz reakcji utleniania i redukcji. Myślę, że najlepiej przyjąć schemat pracy z książką wzorowany na „Biologii. Kalendarzu Maturzysty”: w weekend...
Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 1

Chemia Kalendarz Maturzysty Tom 1

Autor: Dawid Kaczmarek

ISBN: 978-83-66866-91-1

W tomie 1 „Chemii. Kalendarza Maturzysty” zetkniecie się z zadaniami dotyczącymi: promieniotwórczości, budowy atomu i cząsteczki, układu okresowego pierwiastków chemicznych, kinetyki i statyki reakcji chemicznych oraz energetyki reakcji...

Aktualności

Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii

Żywienie w nieswoistych chorobach zapalnych jelit i w onkologii

Zakład Żywienia Człowieka, Studenckie Koło Naukowe Dietetyków i Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz wydawnictwo Medyk zapraszają na IX WARSZAWSKIE DNI NAUKI O ŻYWIENIU CZŁOWIEKA w dniach 26-27 kwietnia br. w Centrum Dydaktycznym WUM Aula B ul. Ks. Trojdena 2a w Warszawie. Konferencja jest organizowana we współpracy z Sekcją Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN.

Próbna matura z chemii

Próbna matura z chemii

8 kwietnia br. Wydział Chemii Uniwersytetu Marii Curie Skłodowskiej w Lublinie wraz z Wydawnictwem Medyk zorganizował  próbną maturę z chemii. Celem próbnej matury było: zapoznanie się uczniów ze standardami wymagań maturalnych z chemii, stworzenie uczniom okazji do sprawdzenia własnego poziomu wiedzy i umiejętności w zakresie chemii oraz rozwijanie zainteresowań chemicznych i motywowanie do poszerzania wiedzy i umiejętności.

Arkusz maturalny do pobrania: PDF

„Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”

Naukowcy prognozują, że w najbliższych dekadach czeka nas szybki wzrost częstości występowania alergii i nietolerancji pokarmowych. Okazuje się, że najbardziej narażoną na te dolegliwości grupą populacyjną, poza małymi dziećmi, są kobiety, które mieszkają w dużych miastach. Na szczęście, przy wsparciu lekarzy i dietetyków, można skutecznie zapanować nad większością przypadków nadwrażliwości pokarmowej. Takie wnioski płyną z konferencji naukowej pod tytułem „Alergie, nietolerancje pokarmowe – zmora pacjentów, dietetyków i lekarzy”, zorganizowanej przez Ogólnopolskie Centrum Dietetyki IŻŻ, która odbyła się 31 marca w Warszawie. 

Wydawnictwo Medyk było partnerem konferencji.

więcej o konferencji na stronie Instytutu Żywności i Żywienia

Ruszyło Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Polacy mają do dyspozycji nowe źródło rzetelnej wiedzy na temat żywności, żywienia i zdrowego stylu życia - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych do korzystania z jego strony internetowej: www.ncez.pl

Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ) powstało z inicjatywy Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach projektu ,,Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, znanego szerzej pod nazwą Zachowaj Równowagę, realizowanego w ramach Szwajcarsko-Polskiego Programu Współpracy (SPPW). W ciągu 6 lat realizacji tego projektu Instytut zdobył szereg cennych doświadczeń w zakresie edukacji społeczeństwa w obszarze żywienia zdrowego stylu życia, w tym także aktywności fizycznej. Wypracowane zostały dzięki temu skuteczne metody działań edukacyjnych oraz nowoczesne narzędzia dedykowane różnym grupom odbiorców: dzieciom i młodzieży, szkołom, osobom zagrożonym nadwagą lub otyłością i osobom już otyłym, kobietom w ciąży, a także osobom dokonującym zakupów w gospodarstwach domowych. To właśnie na bazie tych doświadczeń zrodziła się idea utworzenia Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej i na nich zostały zbudowane jego fundamenty. Można więc śmiało powiedzieć, że NCEŻ będzie nie tylko kontynuacją kończącego się już projektu Zachowaj Równowagę, lecz także jego godnym zwieńczeniem. Stworzone przy wsparciu finansowym Szwajcarów NCEŻ, będzie następnie  finansowane przez Ministerstwo Zdrowia w ramach Narodowego Programu Zdrowia.

Fakty na temat cukrów

Smak słodki jest jednym z pięciu podstawowych wrażeń smakowych, które w połączeniu z innymi zmysłami odgrywają zasadniczą rolę w podejmowaniu decyzji dotyczących spożywania pokarmów. Preferencja dla słodkiego smaku wiąże się z utrwalonym w trakcie ewolucji poczuciem bezpieczeństwa i zaspokajania potrzeb organizmu na składniki odżywcze.
Cukry są naturalnie występującymi w przyrodzie składnikami pokarmowymi. Wszystkie rośliny, z których produkuje się środki spożywcze, w tym owoce, warzywa czy zboża, zawierają naturalnie obecne cukry. Cukry są również naturalnie obecne w mleku i jego przetworach, czy w miodzie. Cukry stanowią stały element naszej codziennej diety. Najpopularniejszym cukrem jest sacharoza (nazywana również cukrem stołowym), która jest krystaliczną substancją, otrzymywaną z buraków cukrowych lub z trzciny cukrowej. Do cukrów należą również m.in. glukoza, fruktoza i laktoza. Węglowodany, w tym cukry, dostarczają organizmowi energii w postaci glukozy, która ma zasadnicze znaczenie dla optymalnego funkcjonowania mózgu, mięśni i układu nerwowego. Zawarta w pożywieniu glukoza bardzo łatwo się wchłania, a ponadto pełni szczególną i istotną rolę jako najkorzystniejsze źródło energii dla mózgu. Mózg potrzebuje do prawidłowej pracy około 130 gramów glukozy dziennie

Strona 61 z 74

  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 62
  • 63
  • 64
  • 65
  • Medyk
  • Aktualności
  • Czasopisma
    • "Lek w Polsce"
    • "Gabinet Prywatny"
  • Edukacja
    • Informacje
    • Materiały
    • Zaloguj się
  • Książki
    • Wydane
    • Autorzy
    • Podręczniki
    • Errata
  • Oferta
    • Usługi wydawnicze
    • Reklama w publikacjach
    • Reprinty i materiały edukacyjne
    • Internet marketing, mailing
    • Skład i druk publikacji
    • Audio - Video
  • Dla autorów
    • Publikuj z nami
    • Warunki publikacji prac
    • Open Access
    • Zasady etyki publikacji
    • Procedura recenzji
    • System antyplagiatowy
    • Artykuł naukowy definicja
    • Monografia naukowa definicja
  • Info
    • O firmie Medyk
    • Polityka Prywatności/RODO
    • Płatności i wysyłka
    • Regulaminy, Open Access
  • Kontakt
  • Sklep

©2006 Medyk Sp. z o.o. | Infolinia 0 801 55 45 42 Created by Agencja Interaktywna RRR

Aby zapewnić najwyższą jakość usług, ta strona wykorzystuje cookie – informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do nich znajdziesz w Polityce Prywatności. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.