Marek Tombarkiewicz (Podsekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia) poinformował podczas briefingu prasowego 29 listopada 2017 r., że Ministerstwo Zdrowia przygotowało nowy projekt rozwiązania legislacyjnego, dotyczący poprawy jakości opieki nad pacjentem w zakresie leczenia bólu. "To będzie ważny dokument dla wszystkich pacjentów cierpiących z powodu bólu, regulujący standard organizacyjny opieki zdrowotnej w dziedzinie świadczeń zdrowotnych z zakresu rozpoznania, leczenia, monitorowania bólu, niezależnie od jego przyczyny, realizowanych w podmiotach leczniczych” - podkreślił wiceminister Tombarkiewicz.
Więcej… Projekt poprawy jakości opieki nad pacjentem w zakresie leczenia bólu
Unia Stowarzyszeń Chorych na Łuszczycę i ŁZS odbyła w dniu 24 listopada bezpośrednie spotkanie z Rzecznikiem Praw Pacjenta, Panem Bartłomiejem Łukaszem Chmielowcem. Dedykowane pacjentom zmagającym się z łuszczycą oraz łuszczycowym zapaleniem stawów spotkanie, zostało przeprowadzone w gronie pacjentów oraz reprezentacji Biura Rzecznika Praw Pacjenta. Poza samym Rzecznikiem Bartłomiejem Chmielowcem, w spotkaniu wzięło udział Kierownictwo Biura Rzecznika Praw Pacjenta: Jarosław Fiks, Dyrektor Generalny, Grzegorz Błażewicz, Zastępca Rzecznika oraz Agnieszka Chmielewska, Dyrektor Wydziału Dialogu Społecznego i Komunikacji.
Więcej…Spotkanie Rzecznika Praw Pacjentów w sprawie łuszczycy i ŁZS
Wypowiedź: Michał Seweryn EconMed Europe, Maciej Niewada, Warszawski Uniwersytet Medyczny Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej.
16,9 tys. osób było hospitalizowanych, a 25 zmarło z powodu grypy. W ostatnim sezonie NIZP-PZH odnotował 4,8 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, o 19% więcej w porównaniu do sezonu poprzedniego. W Polsce przeciw grypie szczepi się zaledwie 3,4% całej populacji.
Podsumowanie VI kampanii 5 porcji warzyw, owoców lub soku
Dzięki akcjom edukacyjnym, takim jak „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, której VI edycja właśnie się zakończyła, rośnie świadomość społeczeństwa na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Coraz więcej osób wie, że należy być aktywnym fizycznie, jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i spożywać dużo warzyw i owoców. Z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 71% wie czym jest zbilansowana dieta. Jednak tylko 36% respondentek przyznaje, że stosuje zrównoważoną dietę na co dzień. Wiedza żywieniowa społeczeństwa w wielu przypadkach nie ma realnych odniesień do codziennej praktyki, dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna.
Więcej…O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej – dlaczego nie stosujemy tej wiedzy w praktyce?
Już jest najnowszy numer naszego czasopisma skierowanego do farmaceutów i lekarzy ,,Lek w Polsce” 10/2017. A w nim znajdziemy m.in. ,,Rola i znaczenie probiotyków”, ,,Postępowanie w egzogennych zaburzeniach snu związanych z pracą zamianową” itd.