Nowości

Aktualności

Depresja - NOWA PUBLIKACJA

Nowe, uzupełnione wydanie książki autorstwa Janusza Krzyżowskiego p.t. „Depresja”

Depresja jest jedną z najczęstszych dolegliwości psychicznych - jest stanem emocjonalnym nacechowanym smutkiem, mniejszą aktywnością i niemożnością cieszenia się życiem. Książka autorstwa dra n. med. Janusza Krzyżowskiego, psychiatry o imponującym doświadczeniu, od lat prowadzącego rozległą praktykę prywatną, przedstawia zarówno większość objawów depresji jak i jej różne odmiany. Przedstawione są również najczęściej stosowane typy kuracji farmakologicznych. Treść książki wzbogacają autentyczne wypowiedzi pacjentów, opisy ich dolegliwości i trudy przezwyciężania choroby.

 

Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

IZZ

Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.

Czytaj więcej: Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Dieta w hipercholesterolemii - NOWA PUBLIKACJA

Dieta w hipercholesterolemii

Masz podwyższony poziom cholesterolu i nie wiesz jak go unormować? Problemy z nadwagą? Chcesz zacząć się zdrowo odżywiać i nie wiesz od czego zacząć? Ta książka jest dla Ciebie. „Dieta w hipercholesterolemii” autorstwa mgr Aleksandry Cichockiej jest idealną pozycją książkową dla osób z wysokim cholesterolem, problemami metabolicznymi, nadciśnieniem oraz osób chcących schudnąć. W opracowaniu znajdziemy nie tylko istotne wskazówki dotyczące prawidłowego sposobu żywienia, ale także gotowe jadłospisy do codziennego stosowania wraz z przepisami ich przygotowania.

„Monografia mgr Aleksandry Cichockiej p.t. „Dieta w hipercholesterolemii” jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym. Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowego–przede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych. Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.

Czytaj więcej: Dieta w hipercholesterolemii - NOWA PUBLIKACJA

I Narodowy Kongres Żywieniowy

IZZ20 stycznia 2016 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”.
W ramach obrad eksperci Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentują najnowsze wyniki badań w nauce o żywieniu, m.in. o tym jak żywienie wpłynęło na długość życia Polaków na przestrzeni lat. Przedstawione również będą nowe idee dotyczące żywności i żywienia oraz aktualne zalecenia żywieniowe i model spożycia żywności.

Czytaj więcej: I Narodowy Kongres Żywieniowy

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

W tym roku Światowy Dzień Rzucania Palenia jest obchodzony 19 listopada. Święto to narodziło się w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy dziennikarza Lynna Smitha,  który w 1974 roku zaapelował  do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę wytrzymać bez palenia. Zachęcone powodzeniem akcji Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia. W następnych latach akcja objęła swoim zasięgiem wszystkie stany. Z czasem do walki z tytoniem dołączył cały świat.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu