Tradycyjne potrawy, które goszczą na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, są najczęściej wysokokaloryczne i obciążające układ pokarmowy. Czy chorzy na cukrzycę muszą z nich rezygnować? Otóż nie – wystarczy tylko kilka zmian w doborze składników i sposobie ich przyrządzania. W naszych przepisach znajdą Państwo wskazówki, jak przygotować na święta smaczne, niskokaloryczne dania, desery i przekąski.
Dorsz pieczony w folii z żółto-czerwonymi warzywami
Składniki na 1 porcję: dorsz – 100 g,bazylia – szczypta, cukinia pokrojona na plasterki – 100 g, papryka czerwona pokrojona na krążki – 30 g, pomidor pokrojony na plasterki, ½ małej sztuki – 50 g, sok z cytryny – 1 łyżeczka, olej rzepakowy – 2 łyżeczki.
100 g dorsza ułóż na folii aluminiowej, posyp bazylią, skrop sokiem z cytryny i olejem. Ułóż na rybie plastry cukini, pomidora i krążki papryki. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy wszystkie składniki będą upieczone, wyłóż potrawę na talerz i posyp bazylią.
Wartość kaloryczna i odżywcza w 1 porcji
Czas przygotowania: 40 min
Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT) 1,75
Składnik |
Wartość |
Składnik |
Wartość |
Energia |
200 (kcal) |
Węglowodany przyswajalne |
6 (g) |
Białko |
19 (g) |
Wymienniki węglowodanowe |
0,6 (WW) |
Tłuszcz ogółem |
11 (g) |
Potas |
810 (mg) |
Nasycone kwasy tłuszczowe |
1 (g) |
Wapń |
30 (mg) |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe |
6 (g) |
Magnez |
50 (mg) |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe |
3 (g) |
Witamina A |
200 (µg) |
Cholesterol |
50 (mg) |
Witamina E |
4 (mg) |
Węglowodany ogółem |
9 (g) |
Witamina C |
50 (mg) |
Błonnik |
3 (g) |
|
Łosoś gotowany na parze ze szpinakiem, cebulą i pomidorem
Składniki na 1 porcję: łosoś – 100 g, estragon – szczypta, szpinak sałatkowy - 1 garść 50 g, pomidor - 1 mała sztuka – 100 g, cebula przekrojona na połówki - 1 mała 50 g. sok z cytryny – 1 łyżeczka, cytryna – 1 plasterek
Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp estragonem, dodaj cebulę. Przełóż wszystko do naczynia do gotowania na parze. Pod koniec gotowania dodaj szpinak i pomidor. Gdy dorsz będzie już ugotowany, wyłóż go na talerz i udekoruj plasterkiem cytryny. Wartość kaloryczna i odżywcza w 1 porcji. Czas przygotowania: 40 minWymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT) 2,14
Składnik |
Wartość |
Składnik |
Wartość |
Energia (kcal) |
240 |
Węglowodany przyswajalne (g) |
5 |
Białko (g) |
22 |
Wymienniki węglowodanowe (WW) |
0,5 |
Tłuszcz ogółem (g) |
14 |
Potas (mg) |
670 |
Nasycone
kwasy tłuszczowe (g) |
4 |
Wapń (mg) |
70 |
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g) |
6 |
Magnez (mg) |
60 |
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g) |
5 |
Witamina A (µg) |
370 |
Cholesterol (mg) |
70 |
Witamina E (mg) |
4 |
Węglowodany ogółem (g) |
7 |
Witamina C (mg) |
45 |
Błonnik (g) |
2 |
|
Przepisy pochodzą z publikacji „Poradnik Żywieniowy. Smaczne obiady dla osób z cukrzycą typu 2”, którego autorką jest mgr inż. Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności Żywienia.