Nowości

  • Złoty wiek insulinoterapii

    Autor: Praca zbiorowa

    ISBN: 978-83-66866-08-9

    Historia insulinoterapii sięga roku 1922, w którym po raz pierwszy zastosowano insulinę. To przełomowe odkrycie, obok penicyliny – największe w XX wieku, pozwoliło na uratowanie życia osobom dotkniętym cukrzycą, chorobą dotychczas nieuleczalną,...
  • Totalna Wazektomia

    Autor: Eugeniusz Siwik

    ISBN: 978-83-66866-09-6

    Oddajemy w Państwa ręce pierwszą polską monografię poświęconą męskiej antykoncepcji – wazektomii, w której odpowiadamy na wszelkie pytania związane z przygotowaniem do zabiegu, przebiegiem operacji i rekonwalescencją. Złożyło się na nią 18 lat...
  • 100 przepisów dla diabetyków

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-66866-07-2

    Książka zawiera 100 przepisów dla diabetyków oraz przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim,...
  • Chemia - zbiór zadań dla uczniów liceum ogólnokształcącego i technikum. Zeszyt 11

    Autor: Michał Fau

    ISBN: 978-83-66866-06-5

    Spis treści: etery, aldehydy, ketony

Aktualności

Lek w Polsce 08-09/2020

Lek w Polsce 08-09/2020

Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty

Farmakoterapia
  • Znaczenie wapnia w organizmie człowiekadr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska
  • Probiotykoterapia w ciąży – jakie niesie korzyści? mgr inż. Magdalena Gawlik
  • Zastosowanie nebulizacji w infekcjach dróg oddechowychdr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska
  • Zastosowanie dziurawca w łagodzeniu objawów zaburzeń depresyjnychdr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska
  • Leki neurostymulujące we współczesnym społeczeństwielek. Mateusz Węclewicz, Adam Łabuda, dr hab. n. med. Michał Wiciński Prof. UMK
Farmakologia

  • Substancje pomocnicze dodawane do lekówmgr inż. Ewa Wojnar 

Fitoterapia
  • Czarny bez (Sambucus nigra) w zapobieganiu i leczeniu zakażeń dróg oddechowychlek. Oskar Puk
III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego organizuje w dniu 5 listopada 2020 konferencję on-line Nowotwór - i co dalej?
Patronem honorowym jest Jego Magnifcencja Rektor WUM prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong

KOMITET NAUKOWY III WARSZAWSKIEGO DNIA DIETETYKI KLINICZNEJ

Przewodnicząca: Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Członkowie:
• Dr hab. n. o zdr. Anna Badowska-Kozakiewicz (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Dr hab. n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Andrzej Deptała (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk (Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Klinika Chirurgii
Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie)
• Dr hab. inż. Julita Reguła, prof. UPP (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
• Dr hab. n. med. Jacek Sobocki, prof. CMKP (Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego)
• Dr hab. n. med. Halina Weker, prof. IMiD (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

KOMITET ORGANIZACYJNY:
Przewodnicząca: Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen
Członkowie:
• Dr n. med. Iwona Boniecka
• Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender
• Dr n. o zdr. Magdalena Milewska
• Dr n. med. Anna Ukleja
• Dr n. o zdr. Joanna Ostrowska
• Dr n. o zdr. Agnieszka Bzikowska-Jura
• Mgr Karolina Dłużniak-Gołaska
• Mgr Zuzanna Przekop
• Mgr Justyna Janiszewska
• Mgr Joanna Jamiuk
• Studenckie Koło Naukowe Dietetyków
• Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego

Czytaj więcej: III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

Chemia organiczna zakres rozszerzony tom 2

Chemia organiczna zakres rozszerzony tom 2

Autorzy: Andrzej Persona, Tomasz Piersiak, Bogdan Tarasiuk ISBN: 978-83-64045-97-4, Oprawa miękka, 116 stron.

Podręcznik jest przeznaczony nie tylko dla uczniów szkół średnich pragnących rozszerzyć i ugruntować swoją wiedzę z zakresu chemii organicznej, w aspekcie czekającego ich egzaminu maturalnego z chemii, ale również dla studentów kierunków przyrodniczych, medycznych czy pedagogicznych, w programie których chemia stanowi istotny element kształcenia. Informacje zawarte w niniejszym podręczniku mogą stanowić dla nich materiał wyjściowy dla dalszego pogłębiania wiedzy chemicznej na kolejnych etapach kształcenia.
  • Rozdział 1. JEDNOFUNKCYJNE POCHODNE WĘGLOWODORÓW Z GRUPĄ – OH
  • Rozdział 2. JEDNOFUNKCYJNE POCHODNE WĘGLOWODORÓW ZAWIERAJĄCE GRUPĘ KARBONYLOWĄ. ALDEHYDY I KETONY
  • Rozdział 3. KWASY KARBOKSYLOWE
  • Rozdział 4. CHLORKI KWASÓW KARBOKSYLOWYCH
  • Rozdział 5. BEZWODNIKI KWASÓW KARBOKSYLOWYCH
  • Rozdział 6. ESTRY KWASÓW KARBOKSYLOWYCH
  • Rozdział 7. HYDROKSYKWASY  
  • APPENDIX

Kup online
II wydanie KORONAWIRUS | COVID-19 | MERS | SARS

II wydanie KORONAWIRUS | COVID-19 | MERS | SARS

Drugie wydanie publikacji "KORONAWIRUS - COVID-19, MERS, SARS - epidemiologia, leczenie, profilaktyka" autorstwa Krzystofa Krzystyniaka, poprawione i uzupełnione.

"Teraz oddajemy w Państwa ręce drugie wydanie książki - poprawione i uzupełnione o nowy rozdział "Pół roku pandemii COVID-19".
Mamy nadzieję, że publikacja będzie pomocna w zrozumieniu mechanizmów zakażeń i profilaktyki zakażeń. 
Publikacja zawiera najnowsze doniesienia z fachowej międzynarodowej literatury medycznej."

Przyłbice nie stanowią ochrony porównywalnej z maseczkami dobrej jakości.
Na łamach czasopisma Physics of Fluids naukowcy z Florida Atlantic University opublikowali wyniki odpowiednich testów na manekinach, które jednoznacznie wykazują, że ma
seczki chirurgiczne czy tkaninowe skuteczniej chronią przed rozprzestrzenianiem koronawirusa niż przyłbice!

Więcej na ten temat znajdziesz w naszej książce – Koronawirus


Kup online
Akronimy i Skróty z Zakresu Nauk o Zdrowiu i Żywienia Człowieka

Akronimy i Skróty z Zakresu Nauk o Zdrowiu i Żywienia Człowieka

Akronimy i Skróty z Zakresu Nauk o Zdrowiu i Żywienia Człowieka, autor Marcin Jabłoński ISBN: 978-83-64045-90-5

Kup online

Jest to cenna pozycja adresowana do szerokiego grona odbiorców: studentów uczelni przyrodniczych,
medycznych, nauk o zdrowiu, a także lekarzy, dietetyków, żywieniowców, pracowników naukowo-dydaktycznych. W książce przyjęto pisownię amerykańską i brytyjską. Niektóre hasła zawierają dopowiedzenia uściślające lub wyjaśniające znaczenie terminu. Przy opracowywaniu publikacji korzystano z fachowej literatury zamieszczonej na końcu książki.
Autor ma nadzieję, że słownik zostanie przychylnie przyjęty przez Czytelników zainteresowanych tym tematem.