Aktualności

100 przepisów dla diabetyków

100 przepisów dla diabetyków - ISBN 978-83-66866-07-2

Aleksandra Cichocka, 2021 Warszawa, format B5, oprawa klejona, 192 strony kolorowe.
Sugerowana cena detaliczna 39 zł 

Książka zawiera przedmowę z najważniejszymi zaleceniami żywieniowymi dla osób chorych na cukrzycę, zgodnymi z najnowszymi wytycznymi Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego; tabelę wybranych produktów o niskim, średnim i wysokim IG; tabelę zawartości WW w wybranych produktach; talerz całodziennej diety diabetyka z objaśnieniami oraz 100 przepisów, m.in. potrawy z ryb i mięsa, zupy, sałatki, desery. Każdy przepis zawiera wyliczoną wartość kaloryczną i odżywczą oraz wymienniki węglowodanowe i białkowo-tłuszczowe. W publikacji zamieszczono kilkadziesiąt zdjęć potraw i produktów.

Recenzentami „100 przepisów dla diabetyków” są wybitni specjaliści: Prof. dr hab. n. med. Leszek Czupryniak i Prof. dr hab. n. med. Mirosław Jarosz.



W książce uwzględniono najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2021 r. 

Insulina
została odkryta w 1922 roku przez Fredericka Bantinga i jego asystenta Charlesa Besta.
W 1923 za odkrycie insuliny Banting otrzymał Nagrodę Nobla.
Odkrycie insuliny było jednym z ważniejszych odkryć medycznych w tamtym czasie i stanowiło przełom w leczeniu cukrzycy.