Nowości

Aktualności

100 przepisów dla diabetyków - zapowiedź wydawnicza

100 przepisów dla diabetyków - nowa książka z okazji 100-lecia odkrycia insuliny.
Aleksandra Cichocka, 2021 Warszawa, format B5, oprawa klejona, 128 stron kolorowych.
Sugerowana cena detaliczna 39 zł 

Książka zawiera 100 przepisów kulinarnych, dla osób w stanach  przedcukrzycowych, chorych na cukrzycę typu 1 i typu 2. Każdy przepis ma podaną wartość kaloryczna i odżywcza 1 porcji:
  • Energia (kcal) 
  • Białko (g) 
  • Tłuszcz ogółem (g) 
  • Nasycone kwasy tłuszczowe (NKT) (g) 
  • Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (JKT) (g) 
  • Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WKT) (g) 
  • Cholesterol (mg)
  • Węglowodany ogółem (g) 
  • Błonnik (g) 
  • Węglowodany przyswajalne (g) 
  • Wymienniki węglowodanowe (WW) 
  • Potas (mg) 
  • Wapń (mg) 
  • Magnez (mg) 
  • Witamina A (μg) 
  • Witamina E (mg)
  • Witamina C (mg) 


W książce uwzględniono najnowsze zalecenia Polskiego Towarzystwa Diabetologicznego 2021 r. 

Insulina
została odkryta w 1922 roku przez Fredericka Bantinga i jego asystenta Charlesa Besta.
W 1923 za odkrycie insuliny Banting otrzymał Nagrodę Nobla.
Odkrycie insuliny było jednym z ważniejszych odkryć medycznych w tamtym czasie i stanowiło przełom w leczeniu cukrzycy. 

Książka ukaże się w kwietniu br.