Nowości

Aktualności

Chemia organiczna zakres rozszerzony tom 3

Już jest: Chemia organiczna zakres rozszerzony tom 3
Autorzy: Andrzej Persona, Tomasz Piersiak, Bogdan Tarasiuk ISBN: 978-83-64045-98-1 Oprawa miękka, 152 stron.

Podręcznik jest przeznaczony nie tylko dla uczniów szkół średnich pragnących rozszerzyć i ugruntować swoją wiedzę z zakresu chemii organicznej, w aspekcie czekającego ich egzaminu maturalnego z chemii, ale również dla studentów kierunków przyrodniczych, medycznych czy pedagogicznych, w programie których chemia stanowi istotny element kształcenia. Informacje zawarte w niniejszym podręczniku mogą stanowić dla nich materiał wyjściowy dla dalszego pogłębiania wiedzy chemicznej na kolejnych etapach kształcenia.

WĘGLOWODANY 
Rozdział 1. MONOSACHARYDY
1.1. BUDOWA CZĄSTECZEK MONOSACHARYDÓW
1.2. WZORY STRUKTURALNE MONOSACHARYDÓW 
1.3. BUDOWA PRZESTRZENNA CZĄSTECZEK MONOSACHARYDÓW. IZOMERIA OPTYCZNA 
1.3.1. Zapis wzorów stereochemicznych 
1.3.2. Określanie względnej konfiguracji (system Fischera) D/L
1.3.3. Określanie absolutnej konfiguracjji centrów stereochemicznych 
1.4. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE, CZYNNOŚĆ OPTYCZNA 
1.5. WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE MONOSACHARYDÓW 
Rozdział 2. DISACHARYDY 
Rozdział 3. OLIGOSACHARYDY 
Rozdział 4. POLISACHARYDY 
Rozdział 5. IDENTYFIKACJA SACHARYDÓW 
5.1. ODRÓŻNIANIE ALDOZ OD KETOZ 
5.2. ODRÓŻNIANIE PENTOZ OD HEKSOZ
Rozdział 6. FERMENTACJA CUKRÓW 
Rozdział 7. WĘGLOWODANY – PODSUMOWANIE 
ZWIĄZKI ORGANICZNE ZAWIERAJĄCE AZOT 
Rozdział 8. ZWIĄZKI NITROWE 
8.1. NAZEWNICTWO ZWIĄZKÓW NITROWYCH
8.2 NITROZWIĄZKI ALIFATYCZNE 
8.3. NITROZWIĄZKI AROMATYCZNE 
Rozdział 9. ESTRY KWASU AZOTOWEGO .
Rozdział 10. AMINY 
10.1. NAZEWNICTWO AMIN 
10.2. METODY OTRZYMYWANIA AMIN.
10.3. BUDOWA AMIN. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE I CHEMICZNE 
10.4. REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE AMIN
Rozdział 11. AMIDY
Rozdział 12. NITRYLE
Rozdział 13. AMINOKWASY
13.1. KLASYFIKACJA AMINOKWASÓW
13.2. NAZEWNICTWO AMINOKWASÓW
13.3. OTRZYMYWANIE AMINOKWASÓW
13.4. WŁAŚCIWOŚCI FIZYCZNE AMINOKWASÓW
13.5. WŁAŚCIWOŚCI CHEMICZNE AMINOKWASÓW 
13.6. REAKCJE CHARAKTERYSTYCZNE AMINOKWASÓW
Rozdział 14. PEPTYDY 
Rozdział 15. BIAŁKA
15.1. PODZIAŁ BIAŁEK
15.2. STRUKTURA BIAŁEK 
15.3. WYKRYWANIE BIAŁEK, PEPTYDÓW
15.4. ZNACZENIE PRZEMYSŁOWE BIAŁEK
Rozdział 16. ZWIĄZKI HETEROCYKLICZNE AZOTU
Rozdział 17. PORFIRYNY
APPENDIX