Aleksandra Cichocka uraczyła nas po raz kolejny smakowitym daniem. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, wielce zasłużona w propagowaniu właściwych zasad żywienia wśród osób z cukrzycą i otyłością, autorka bardzo starannie przygotowanych książek zawierających praktyczne porady i przepisy oparte na fachowej wiedzy z zakresu dietetyki, tym razem przygotowała publikację poświęconą jednej z najlepiej poznanych i przebadanych diet w medycynie – diecie DASH. Jest ona obecnie szeroko stosowana w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia w krajach anglosaskich, zalecają ją również polskie towarzystwa naukowe (w tym i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne).
Odżywianie się według zasad diety DASH ma dwie podstawowe zalety: po pierwsze, dieta ta składa się z posiłków łatwych w przygotowaniu, smacznych (dowodem tego są bardzo apetyczne zdjęcia wypełniające niniejszą publikację), wykorzystujących w dużym stopniu warzywa oraz produkty wysokobłonnikowe i niskotłuszczowe, a po drugie – jest to dieta o udowodnionym w licznych badaniach naukowych korzystnym wpływie na stan zdrowia, wykraczającym daleko poza obniżenie ciśnienia tętniczego (bowiem początkowo taki był główny cel opracowania tej diety ponad 20 lat temu). I ten właśnie aspekt naukowej podbudowy formułowanych przez Autorkę zaleceń i przygotowanych potraw jest najcenniejszym elementem całej publikacji. W czasach rozkwitu (a właściwie rozplenienia się) blogów kulinarnych, prowadzonych przez setki miłośników gotowania, książka zawierająca atrakcyjne propozycje żywieniowe, opracowane z głęboką znajomością potrzeb żywnościowych człowieka, szeroko uwzględniające wyniki rzetelnie przeprowadzonych badań naukowych (Autorka poświęciła im połowę objętości całej publikacji), jest prawdziwą perełką. Kto przeczyta niniejszą, najnowszą pozycję w dorobku A. Cichockiej, ten nie tylko będzie wiedział JAK jeść, by być zdrowym, ale też zrozumie DLACZEGO tak należy się odżywiać. Tak profesjonalne i poważne podejście do osób chcących zachować zdrowie, nie zachorować na cukrzycę czy choroby układu krążenia lub zahamować ich postęp, zasługuje na szczególne uznanie. Ale nade wszystko lektura „Diety DASH w teorii i zastosowaniu”, oprócz potężnej dawki wiedzy o współczesnych zasadach zdrowego odżywiania, jest źródłem wielu praktycznych przepisów kulinarnych, których codzienne stosowanie nie tylko uatrakcyjni naszą kuchnię, ale zmieni ją w prawdziwe laboratorium zdrowia. Serdecznie polecam!
Leszek Czupryniak
Kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
Warszawski Uniwersytet Medyczny