Nowości

Aktualności

Gabinet Prywatny nr 2/2019

Gabinet Prywatny nr 2/2019

Drodzy Czytelnicy „Gabinetu Prywatnego”!
Medycyna rodzinna ma już ponad 25 lat. Ćwierćwiecze to czas, w którym wiele można zbudować, ale równie wiele można zburzyć. Przyglądając się kondycji tej specjalizacji na przestrzeni lat można przyznać, że została zbudowana na mocnych fundamentach. Mimo zmieniających się opcji politycznych i różnych pomysłów na nią (zmieniały się m.in. zakres kompetencji, godziny przyjmowania, dostępne w POZ badania), na początku 2019 r. medycyna rodzinna jest już na dobre zakorzeniona w krajobrazie polskiej medycyny. Mając okazję prowadzić pacjentów w Podstawowej Opiece Zdrowotnej od ponad 11 lat, widzę zmiany na lepsze – coraz więcej osób dostrzega różnicę między lekarzem rodzinnym a internistą i pediatrą. Kilkanaście lat temu odrębność ta nie była oczywista nawet dla studentów medycyny. Młodzi adepci sztuki medycznej coraz częściej widzą siebie w pracy w Podstawowej Opiece Zdrowotnej, co kilkanaście lat temu przegrywało z chęcią pracy w szpitalu. Cieszy też, że w ocenach satysfakcji pacjenta lekarze rodzinni zajmują pierwsze miejsce – świadczenia udzielane w POZ zostały ocenione na poziomie „dobry” i „bardzo dobry” przez ponad 60% pacjentów (m.in. ankieta NFZ z 2016 r.). Niemniej wciąż wiele jest do zrobienia. Pytając „quo vadis medycyno rodzinna”, muszę zwrócić uwagę na wyzwania, które lekarze rodzinni powinni podjąć.

Czytaj więcej: Gabinet Prywatny nr 2/2019

"Lek w Polsce" numer majowy

"Lek w Polsce" numer majowy

Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty
W bieżącym numerze kontynuujemy rozważania na temat Produkty z pogranicza – przykłady. Cz. 2. Warto przypomnieć z poprzedniego numeru, że pojęcie „pogranicze” (borderline) w farmacji można porównać do pogranicza w sensie topograficznym czy militarnym. Pogranicze może być sztywne, umocowane w prawie – przykładem są niezmienne od wieków granice Szwajcarii lub przechodzić jedno w drugie – tu skrajnym przykładem są Dzikie Pola między Polską, Turcją a Rosją w wiekach XIV-XVII. Jak to się przekłada na farmację? Obecnie na rynku istnieją produkty, które czasami trudno jest zaklasyfikować do konkretnej grupy. Zaliczenie produktów do odpowiedniej grupy wskazuje, jakie prawo należy stosować, co ma konsekwencje w zakresie wymogów dotyczących wytwarzania, transportu czy obrotu, ale także reklamy. Umiejscowienie produktów w odpowiedniej grupie może być też źródłem istotnych przewag konkurencyjnych i finansowych. DHEA – rola w gospodarce lipidowej to również ciągdalszy cyklu materiałów poświęconych dehydroepiandrosteronowi (DHEA), który jest hormonem wykazującym właściwości redukujące tkankę tłuszczową, stymulującym metabolizm, utlenianie lipidów i zwiększającym usuwanie glukozy. Suma tych działań prowadzi do zmniejszenia masy tkanki tłuszczowej. Regularne Stosowanie witamin z grupy B w leczeniu chorych na cukrzycę to często

Czytaj więcej: "Lek w Polsce" numer majowy

Jakość w medycynie w Polsce i na świecie: trendy i perspektywy

Jakość w medycynie w Polsce i na świecie: trendy i perspektywy

 W dniiach 15 maja br w Paryżu odbyła się konferencja pt: "Jakość w medycynie i na świetnie: terndy i perspektywy".  Wiedza na temat zarządzania jakością jest niezbędnym elementem efektywnego działania instytucji opieki zdrowotnej w Polsce i na świecie. Pierwsze formalne inicjatywy w tej dziedzinie (wzorowane na metodach kontroli i monitorowania jakości używanych w przemyśle) pojawiły się w sektorze zdrowia Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych na początku lat 70. XX wieku. Obecnie badania naukowe i programy wdrożeniowe w tej dziedzinie prowadzone są przez dziesiątki instytucji rządowych, pozarządowych i organizacji społecznych w większości krajów świata. W Polsce pierwsza inicjatywa w tej dziedzinie, podjęta przez Ministerstwo Zdrowia na początku lat 90., zaowocowała utworzeniem Towarzystwa Poprawy Jakości w Opiece Zdrowotnej w Polsce w 1993 roku i otwarciem Centrum Monitorowania Jakości (CMJ) w 1994 roku w Krakowie. Programy szkoleniowe i akredytacyjne prowadzone przez CMJ stanowią solidną podstawę administracyjną zarządzania jakością opieki zdrowotnej w Polsce. Niemniej jednak, polski sektor zdrowia potrzebuje więcej entuzjastów i ekspertów jakości aktywnych na szczeblu bezpośredniego kontaktu z pacjentem. Celem konferencji jest stworzenie grupy entuzjastów promowania jakości w medycynie, którzy po zapoznaniu się z najnowszymi trendami w tej dziedzinie, będą mogli być inicjatorami zmian niezbędnych dla ciągłego polepszania jakości opieki zdrowotnej w Polsce. Szczególny nacisk położony został na zachęcenie młodych naukowców do studiowania i stosowania metod monitorowania i poprawy jakości w ich własnych badaniach naukowych i działalności dydaktycznej.

szczegółowy program:
"Lek w Polsce" numer kwietniowy

"Lek w Polsce" numer kwietniowy

Jest już dostępny numer kwietniowy czasopisma "Lek w Polsce' .
W numerze:
Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty
Komentarz: Bez innowacji nie ma branży farmaceutycznej; Krzysztof Kopeć 
Farmakoterapia: DHEA – wpływ na pamięć i koncentrację; dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska, mgr Aleksander Zuchowski 
Fitoterapia:
Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.) – znaczenie we współczesnym ziołolecznictwie i kosmetologii; dr hab. Agnieszka Szopa, mgr Marta Klimek-Szczykutowicz, mgr Karolina Stańczyk, Katarzyna Koc, prof. dr hab. Halina Ekiert 
Profilaktyka: Rola kolagenu – wpływ na stawy, kości i chrząstkę stawową; dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska, mgr Aleksander Zuchowski 
Opieka farmaceutyczna: Preparaty pielęgnacyjne do skóry atopowej; mgr farm. Joanna Krajewska 
Rejestracja produktów: Produkty z pogranicza. Zagadnienia teoretyczne. Cz. I; mgr Oleg Burdzenia, prof. dr hab. zw. n. farm. Andrzej Stańczak

lekwpolsce.pl
Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje
https://www.nm.org/

Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje

Wyniki najnowszego badania Northwestern Medicine (USA) opublikowanego w marcu 2019 w prestiżowym czasopiśmie medycznym JAMA, rzuciło nowe światło na zagadnienie hipercholesterolemii i doniosłą rolę diety w jej zapobieganiu i leczeniu. Badanie opublikowane w JAMA obejmowało aż 30 tysięcy osób, które obserwowano 31 lat. Wykazało one, że spożywanie codziennie powyżej 300 mg cholesterolu pokarmowego zwiększa o 17% ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych i o 18 % ryzyko zgonów z różnych przyczyn. Cholesterol pokarmowy był czynnikiem, który zwiększał ryzyko sercowo-naczyniowe niezależnie od spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i innych tłuszczów z dietą. Profesor Zhong VW,  współautor publikacji, podkreśla, że badanie dostarczyło dowodów, że cholesterol w diecie, niezależnie od jego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem kardiologicznym a jednym z największych źródeł są żółtka jaj. Wyniki tego badania sugerują, że prawdopodobnie przyszedł czas, aby ponownie ocenić i ewentualnie zmienić aktualne zalecenia dietetycznych odnośnie spożycia cholesterolu i jaj, jako jego bogatego źródła.
 

Czytaj więcej: Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje