20 stycznia 2016 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”.
W ramach obrad eksperci Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentują najnowsze wyniki badań w nauce o żywieniu, m.in. o tym jak żywienie wpłynęło na długość życia Polaków na przestrzeni lat. Przedstawione również będą nowe idee dotyczące żywności i żywienia oraz aktualne zalecenia żywieniowe i model spożycia żywności.
Wszystko to ujęte w postaci nowej piramidy żywienia. Wygłoszonych będzie wiele referatów przedstawiających najnowsze osiągnięcia prewencji i leczenia przewlekłych chorób niezakaźnych, w tym chorób układu sercowo-naczyniowego, zaburzeń lipidowych, cukrzycy typu 2, otyłości i choroby Alzheimera. Jedna z sesji poświęcona będzie tematyce przeciwdziałania chorobom zależnym od niedoboru jodu i nadmiernego spożycia soli. Obecni na Kongresie eksperci przedstawią także zagadnienia z obszaru zindywidualizowanego poradnictwa żywieniowego, uwzględniające wyniki badań międzynarodowych osiągnięte podczas realizacji projektu Food4me.
Więcej informacji: Szczegółowy program Kongresu oraz warunki i terminy rejestracji uczestników można znaleźć na stronie internetowej www.kongres-zywieniowy.waw.pl Opłata kongresowa wynosi 300 złotych + VAT (= 369 zł) – obejmuje ona udział w kongresie, materiały informacyjne i promocyjne oraz wyżywienie.
Kontakt dla uczestników: Wszelkie pytania lub wątpliwości w sprawie Kongresu prosimy kierować drogą mailową na adres: