Autor: Leszek Borkowski Grażyna Sygitowicz
ISBN: 978-83-66866-83-6
Autor: Marcin Jabłoński
ISBN: 978-83-66866-86-7
Autor: Marta Moldovan-Cywińska Medyk Sp. z o.o.
ISBN: 978-83-66866-84-3
Autor: Dawid Kaczmarek
ISBN: 978-83-66866-85-0
Dziś, w rocznicę powstania WHO, obchodzimy „Światowy Dzień Zdrowia”. Każdego roku WHO wybiera jako temat przewodni inny obszar priorytetowy ważny z punktu widzenia zdrowia publicznego - w tym roku jest to Bezpieczeństwo Żywności.
Bezpieczeństwo żywności leży u podstaw bezpieczeństwa żywnościowego, jednak pomiędzy jednym a drugim występują różnice. Bezpieczeństwo żywności to obszar działań związanych ze zdrowiem publicznym mających na celu zapewnienie konsumentom ochrony przed ryzykiem zatrucia żywności i chorobami przenoszonymi drogą pokarmową o przebiegu ostrym i przewlekłym. Niebezpieczna żywność może prowadzić do wielu problemów ze zdrowiem, takich jak biegunki, choroby wirusowe (pierwsze przypadki zakażenia wirusem Ebola związane były ze skażonym mięsem pozyskiwanym z dzikich zwierząt), problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju i nowotwory. Bezpieczeństwo żywności jest więc warunkiem koniecznym bezpieczeństwa żywnościowego.
©2006 Medyk Sp. z o.o. | Infolinia 0 801 55 45 42 Created by Agencja Interaktywna RRR
Aby zapewnić najwyższą jakość usług, ta strona wykorzystuje cookie – informacje przechowywane w przeglądarce internetowej. Warunki przechowywania lub dostępu do nich znajdziesz w Polityce Prywatności. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.