Aktualności

III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej

Zakład Dietetyki Klinicznej Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego organizuje w dniu 5 listopada 2020 konferencję on-line Nowotwór - i co dalej?
Patronem honorowym jest Jego Magnifcencja Rektor WUM prof. dr hab. n. med. Zbigniew Gaciong

KOMITET NAUKOWY III WARSZAWSKIEGO DNIA DIETETYKI KLINICZNEJ

Przewodnicząca: Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
Członkowie:
• Dr hab. n. o zdr. Anna Badowska-Kozakiewicz (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Dr hab. n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Andrzej Deptała (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik (Warszawski Uniwersytet Medyczny)
• Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk (Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Klinika Chirurgii
Onkologicznej, Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie)
• Dr hab. inż. Julita Reguła, prof. UPP (Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu)
• Dr hab. n. med. Jacek Sobocki, prof. CMKP (Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego)
• Dr hab. n. med. Halina Weker, prof. IMiD (Warszawski Uniwersytet Medyczny)

KOMITET ORGANIZACYJNY:
Przewodnicząca: Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen
Członkowie:
• Dr n. med. Iwona Boniecka
• Dr n. o zdr. Marta Dąbrowska-Bender
• Dr n. o zdr. Magdalena Milewska
• Dr n. med. Anna Ukleja
• Dr n. o zdr. Joanna Ostrowska
• Dr n. o zdr. Agnieszka Bzikowska-Jura
• Mgr Karolina Dłużniak-Gołaska
• Mgr Zuzanna Przekop
• Mgr Justyna Janiszewska
• Mgr Joanna Jamiuk
• Studenckie Koło Naukowe Dietetyków
• Studenckie Koło Naukowe Żywienia Klinicznego

PROGRAM KONFERENCJI ONLINE

5 listopada 2020
9.30-10.00 Łączenie się uczestników
10.00-10.10 Otwarcie Konferencji
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek -
Kierownik Zakładu Dietetyki Klinicznej WUM, Przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej POLSPEN
Dr hab. n. med. Mariusz Gujski -
Dziekan Wydziału Nauk o Zdrowiu
SESJA I
Przewodniczą: Dr hab. n. o zdr. Anna Badowska-Kozakiewicz, dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
10.10 -10.30
Od insulinooporności do nowotworu
Prof. dr hab. n. med. Andrzej Deptała, Dr hab. n. o zdr. Anna Badowska-Kozakiewicz, Warszawski Uniwersytet Medyczny
10.30-10.50
Od nowotworu do kacheksji i insulinooporności. Jak postępować?
Prof. dr hab. n. med. Stanisław Kłęk, Prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu, Klinika Chirurgii Onkologicznej,
Narodowy Instytut Onkologii im. Marii Skłodowskiej-Curie Państwowy Instytut Badawczy, Oddział w Krakowie
10.50-11.10
Żywienie w okresie okołooperacyjnym
Dr hab. n. med. Jacek Sobocki, prof. CMKP, Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego
11.10-11.30
Żywienie podczas chemioterapii i jej powikłań
Dr n. med. Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
11.30-11.50
Żywienie podczas radioterapii
Mgr Ewelina Grochowska, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
11.50-12.10
Żywienie w nowotworach głowy i szyi
Dr n. med. Aleksandra Kapała, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
12.10-12.30 Dyskusja
12.30-12.45 Przerwa
SESJA II
Przewodniczą: Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik, Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
12.45-13.05
Operacja bariatryczna a nowotwór
Prof. dr hab. n. med. Wojciech Lisik, Warszawski Uniwersytet Medyczny
13.05-13.25
Postępowanie dietetyczne u pacjenta onkologicznego po zabiegu bariatrycznym
Dr n. med. Iwona Boniecka, Warszawski Uniwersytet Medyczny
13.25-13.45
Zastosowanie wytycznych International Dysphagia Diet Standardisation Initiative w planie postępowania dietetycznego u chorych
z zaburzeniami połykania
Dr n. o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
13.45-14.05
Cukrzyca a nowotwory
Dr n. med. Anna Jeznach-Steinhagen, Warszawski Uniwersytet Medyczny
14.05-14.25
Znaczenie badań składu ciała w planowaniu leczenia onkologicznego
Dr n.o zdr. Magdalena Milewska, Warszawski Uniwersytet Medyczny
14.25-14.45 Dyskusja
14.45-15.00 Przerwa
SESJA III
Przewodniczą: Dr hab. inż. Julita Reguła, prof. UPP, Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek
15.00-15.20
Rola probiotyków w prewencji nowotworów
Dr hab. inż. Julita Reguła, prof. UPP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
15.20-15.40
Suplementy diety w onkologii
Mgr Agnieszka Surwiłło-Snarska, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie
15.40-16.00
Aspekty emocjonalne pacjenta onkologicznego na każdym etapie leczenia
Mgr Adrianna Sobol, Warszawski Uniwersytet Medyczny
16.00-16.20
Żywienie w profilaktyce nawrotu choroby nowotworowej
Dr hab. n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, Warszawski Uniwersytet Medyczny
16.20-16.40 Dyskusja;
16.40 Zakończenie konferencji
SESJA PLAKATOWA
Przewodniczą: Dr hab. n. med. Halina Weker, prof. IMiD, Dr hab. n. o zdr. Aneta Czerwonogrodzka-Senczyna
Żywienie podczas radioterapii
Mgr Ewelina Grochowska, Centrum Onkologii - Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie

Streszczenie wybranych prac w PDF 

Komitet organizacyjny: Zakład Dietetyki Klinicznej ul. Ciołka 27, 01-445 Warszawa, tel. 22 57 20 931, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., http://zdk.wum.edu.pl/
Konferencja jest organizowana we wspólpracy z Sekcja Dietetyki Medycznej oraz Sekcja Onkologii Polskiego Towarzystwa Zywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN 
Patronat medialny jest wydawnictwo Medyk Sp. z o.o.