Wyniki najnowszego badania Northwestern Medicine (USA) opublikowanego w marcu 2019 w prestiżowym czasopiśmie medycznym JAMA, rzuciło nowe światło na zagadnienie hipercholesterolemii i doniosłą rolę diety w jej zapobieganiu i leczeniu. Badanie opublikowane w JAMA obejmowało aż 30 tysięcy osób, które obserwowano 31 lat. Wykazało one, że spożywanie codziennie powyżej 300 mg cholesterolu pokarmowego zwiększa o 17% ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych i o 18 % ryzyko zgonów z różnych przyczyn. Cholesterol pokarmowy był czynnikiem, który zwiększał ryzyko sercowo-naczyniowe niezależnie od spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i innych tłuszczów z dietą. Profesor Zhong VW, współautor publikacji, podkreśla, że badanie dostarczyło dowodów, że cholesterol w diecie, niezależnie od jego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem kardiologicznym a jednym z największych źródeł są żółtka jaj. Wyniki tego badania sugerują, że prawdopodobnie przyszedł czas, aby ponownie ocenić i ewentualnie zmienić aktualne zalecenia dietetycznych odnośnie spożycia cholesterolu i jaj, jako jego bogatego źródła.
Szczegółowo, jak pacjent z hipercholesterolemią może wpleść tę dietę w swoje codzienne życie przedstawia książka „Dieta w hipercholesterolemii, praktyczne wskazówki” (Aleksandra Cichocka Instytut Żywności i Żywienia, wyd. Medyk 2019). Atrakcyjności tej książce nadaje zamieszczenie 14 przykładowych jadłospisów i ponad 30 nieskomplikowanych przepisów z wyliczoną wartością odżywczą i zilustrowanych kolorowymi zdjęciami. Edukacja pacjentów w naszym kraju odnośnie diety jest ważna, biorąc pod uwagę, że 60% dorosłych Polaków, czyli 18 mln, ma hipercholesterolemię.