Nowości

Aktualności

Jakość w medycynie w Polsce i na świecie: trendy i perspektywy

Jakość w medycynie w Polsce i na świecie: trendy i perspektywy

 W dniiach 15 maja br w Paryżu odbyła się konferencja pt: "Jakość w medycynie i na świetnie: terndy i perspektywy".  Wiedza na temat zarządzania jakością jest niezbędnym elementem efektywnego działania instytucji opieki zdrowotnej w Polsce i na świecie. Pierwsze formalne inicjatywy w tej dziedzinie (wzorowane na metodach kontroli i monitorowania jakości używanych w przemyśle) pojawiły się w sektorze zdrowia Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych na początku lat 70. XX wieku. Obecnie badania naukowe i programy wdrożeniowe w tej dziedzinie prowadzone są przez dziesiątki instytucji rządowych, pozarządowych i organizacji społecznych w większości krajów świata. W Polsce pierwsza inicjatywa w tej dziedzinie, podjęta przez Ministerstwo Zdrowia na początku lat 90., zaowocowała utworzeniem Towarzystwa Poprawy Jakości w Opiece Zdrowotnej w Polsce w 1993 roku i otwarciem Centrum Monitorowania Jakości (CMJ) w 1994 roku w Krakowie. Programy szkoleniowe i akredytacyjne prowadzone przez CMJ stanowią solidną podstawę administracyjną zarządzania jakością opieki zdrowotnej w Polsce. Niemniej jednak, polski sektor zdrowia potrzebuje więcej entuzjastów i ekspertów jakości aktywnych na szczeblu bezpośredniego kontaktu z pacjentem. Celem konferencji jest stworzenie grupy entuzjastów promowania jakości w medycynie, którzy po zapoznaniu się z najnowszymi trendami w tej dziedzinie, będą mogli być inicjatorami zmian niezbędnych dla ciągłego polepszania jakości opieki zdrowotnej w Polsce. Szczególny nacisk położony został na zachęcenie młodych naukowców do studiowania i stosowania metod monitorowania i poprawy jakości w ich własnych badaniach naukowych i działalności dydaktycznej.

szczegółowy program:
"Lek w Polsce" numer kwietniowy

"Lek w Polsce" numer kwietniowy

Jest już dostępny numer kwietniowy czasopisma "Lek w Polsce' .
W numerze:
Extractum Spissum czyli wyciąg gęsty
Komentarz: Bez innowacji nie ma branży farmaceutycznej; Krzysztof Kopeć 
Farmakoterapia: DHEA – wpływ na pamięć i koncentrację; dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska, mgr Aleksander Zuchowski 
Fitoterapia:
Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.) – znaczenie we współczesnym ziołolecznictwie i kosmetologii; dr hab. Agnieszka Szopa, mgr Marta Klimek-Szczykutowicz, mgr Karolina Stańczyk, Katarzyna Koc, prof. dr hab. Halina Ekiert 
Profilaktyka: Rola kolagenu – wpływ na stawy, kości i chrząstkę stawową; dr n. farm. Anna Nowicka-Zuchowska, mgr Aleksander Zuchowski 
Opieka farmaceutyczna: Preparaty pielęgnacyjne do skóry atopowej; mgr farm. Joanna Krajewska 
Rejestracja produktów: Produkty z pogranicza. Zagadnienia teoretyczne. Cz. I; mgr Oleg Burdzenia, prof. dr hab. zw. n. farm. Andrzej Stańczak

lekwpolsce.pl
Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje
https://www.nm.org/

Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje

Wyniki najnowszego badania Northwestern Medicine (USA) opublikowanego w marcu 2019 w prestiżowym czasopiśmie medycznym JAMA, rzuciło nowe światło na zagadnienie hipercholesterolemii i doniosłą rolę diety w jej zapobieganiu i leczeniu. Badanie opublikowane w JAMA obejmowało aż 30 tysięcy osób, które obserwowano 31 lat. Wykazało one, że spożywanie codziennie powyżej 300 mg cholesterolu pokarmowego zwiększa o 17% ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych i o 18 % ryzyko zgonów z różnych przyczyn. Cholesterol pokarmowy był czynnikiem, który zwiększał ryzyko sercowo-naczyniowe niezależnie od spożycia nasyconych kwasów tłuszczowych i innych tłuszczów z dietą. Profesor Zhong VW,  współautor publikacji, podkreśla, że badanie dostarczyło dowodów, że cholesterol w diecie, niezależnie od jego źródła, wiąże się ze zwiększonym ryzykiem kardiologicznym a jednym z największych źródeł są żółtka jaj. Wyniki tego badania sugerują, że prawdopodobnie przyszedł czas, aby ponownie ocenić i ewentualnie zmienić aktualne zalecenia dietetycznych odnośnie spożycia cholesterolu i jaj, jako jego bogatego źródła.
 

Czytaj więcej: Dieta w hipercholesterolemi - nowe informacje

"Gabinet Prywatny" lekarza POZ

"Gabinet Prywatny" lekarza POZ

Drodzy Czytelnicy „Gabinetu Prywatnego”!

Już jest dostępny kolejny numer czasopisma do pobrania z naszej strony  - gabinetprywatny.pl

Baner lewy strona GP

Z początkiem roku Centrum Systemów Informacyjnych Ochrony Zdrowia (CSIOZ) umożliwiło podmiotom leczniczym podłączanie się do systemu P1 w celu wystawiania recept elektronicznych. Sam proces podłączania jest dość łatwy, choć wymaga minimalnej wiedzy informatycznej. Na początku należy zalogować się do Rejestru Podmiotów Wykonujących Działalność Leczniczą, w skrócie RPWDL (lub Rejestru Praktyk Zawodowych w przypadku zawodowych praktyk lekarskich i lekarsko-dentystycznych), gdzie online składamy wniosek o wygenerowanie certyfikatów. Wypełnienie formularza umożliwia pobranie na komputer niewielkiego programu – generatora CSIOZ. Z jego pomocą należy wygenerować dwa pliki – certyfikat WSS i TLS, które podłączamy do swojego konta w RPWDL. Z otrzymanego z systemu e-maila ściągamy dwa kolejne pliki, za pomocą których ponownie generujemy dwa certyfikaty, które tym razem wczytuje się do programu obsługującego podmiot leczniczy (poradnię, szpital).

Czytaj więcej: "Gabinet Prywatny" lekarza POZ

Chemia - próbna matura 2019

Chemia - próbna matura 2019

Próbna matura odbyła się 5 kwietnia br. na Wydziale Chemii UMCS. Egzamin ten był prowadzony w analogiczny sposób jak zewnętrzny egzamin maturalny z chemii. Próbny arkusz zawierał 32 zadania, o łącznej liczbie punktów 60, a czas przeznaczony na rozwiązanie takiego zestawu zadań wyniósł 180 minut. Zakres materiału obejmował wiadomości i umiejętności podane w opisie wymagań maturalnych dla poziomu rozszerzonego.