Aktualności

Dieta dla pacjentów z podwyższonym stężeniem trójglicerydów

Wkrótce w sprzedaży:
Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), należy do zaburzeń lipidowych, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy krwi. Osoby z podwyższonym stężeniem triglicerydów nie zawsze mają nieprawidłowe stężenie cholesterolu. Można mieć optymalne stężenie cholesterolu całkowitego i nadmierne stężenie triglicerydów, jednak u osób z hipertriglicerydemią często występuje także podwyższone stężenie „złego” cholesterolu LDL i zbyt małe stężenie „dobrego” cholesterolu HDL. Dlatego dużą rolę w diagnozie odgrywa wykonanie w laboratorium lipidogramu. Wykrycie, a następnie leczenie (również dietą) nadmiernego stężenia triglicerydów jest bardzo ważne, ponieważ hipertriglicerydemia zwiększa ryzyko rozwoju chorób sercowo-naczyniowych. Najnowsze zasady wykrywania i leczenia hipertriglicerydemii zostały podane w dokumencie „Wytyczne ESC/EAS (Europejskie Towarzystwo Kardiologiczne/Europejskie Towarzystwo Miażdżycowe) dotyczące leczenia zaburzeń lipidowych w 2016 roku”. Polskie Towarzystwo Kardiologiczne przyjęło te Wytyczne.

Wydawca: Medyk Sp. z o.o.2018