Nasze strony

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

reklama

  • 0
  • 1
  • 2

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami Wydawnictwa Medyk!

Aktualności

DIETA DASH

Już wkrótce kolejna nowość naszego Wydawnictwa - Dieta Dash. W książce znajdziemy odrobinę teorii, która pomoże nam zrozumieć działanie diety. Poza tym, pozycja ta ułatwi nam codzienne stosowanie się do wskazanych wytycznych dzięki smacznym i zdrowym przepisom. ,,Dieta Dash w teorii i zastosowaniu" to obowiązkowa książka dla osób dbających o zdrowie, cierpiących na choroby sercowo-naczyniowe oraz ludzi chcących poprawić swoje samopoczucie. 

Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej

Instytut Żywności i Żywienia ma zaszczyt zaprosić
 
na bezpłatną konferencję szkoleniową skierowaną do przedstawicieli branży zbożowo - piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej organizowaną w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.
 
Dlaczego warto?
 
Nasze spotkanie to wykłady ekspertów prezentujących wiedzę z dziedziny żywności i żywienia skierowane specjalnie do Państwa branży, a przede wszystkim to możliwość rozmów na temat aktualnych problemów związanych z reformulacją produktów spożywczych.
 
Konferencja odbędzie się 12 października 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 - 16:00 (rejestracja od godz. 9:00).
 
Więcej informacji na stronie:
 

Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Szacuje się, że na świecie istnieje około 8 tys. chorób rzadkich. Na blisko 200 z nich wynaleziono lekarstwo. Można pomyśleć, że pacjenci z chorobą Fabry’ego mieli szczęście, bo są w gronie nielicznych osób, których schorzenie można leczyć. Tymczasem Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej nie refunduje uznanej na świecie terapii.
 
Choroba Fabry’ego to bardzo rzadka i mało znana nawet w środowisku lekarzy choroba genetyczna. Spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu alfa-galaktozydazy, odpowiedzialnego za komórkową przemianę związków wielkocząsteczkowych. Niedobór enzymu sprawia, że w tkankach całego organizmu gromadzą się toksyczne złogi, które w konsekwencji niszczą narządy wewnętrzne, doprowadzając między innymi do schyłkowej niewydolności nerek, poważnego uszkodzenia serca i układu nerwowego, w tym mózgu. Zapobiec temu może jedynie tzw. enzymatyczna terapia zastępcza, niestety mimo wieloletnich starań Stowarzyszenia Rodzin z Chorobą Fabry’ego, wciąż nierefundowana w Polsce.

Czytaj więcej: Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

Trwa Międzynarodowy Tydzień Urologii - z tej okazji eksperci przypominają o regularnym wykonywaniu profilaktycznego USG jamy brzusznej, które może być wyjątkowo pomocne m. in. we wczesnym wykryciu raka nerki.
 
Rak nerki jest jednym z nowotworów o podłożu urologicznym, którego wykrycie jest sporym wyzwaniem. Nie daje specyficznych objawów, przez co pacjenci nie są świadomi rozwoju choroby, aż do późnego stadium nowotworu. Jednocześnie wcześnie wykryty rak nerki jest jednym z lepiej rokujących nowotworów w terapii. Szansą dla wielu pacjentów jest łatwe w wykonaniu, powszechnie dostępne i bezbolesne badanie ultrasonograficzne (USG), które powinno się wykonać co najmniej raz na rok.

Czytaj więcej: Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE DZIAŁANIA NA RZECZ ZWIĘKSZENIA ICH KONSUMPCJI

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Ten problem dotyczy mieszkańców całego świata, niezależnie od statusu majątkowego, wykształcenia, czy płci. Przedstawiciele 21 państw członkowskich sojuszu AIAM5 obecnych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy. Znacząca rola produktów z tej grupy w prewencji chorób dietozależnych i niezakaźnych to jeden z kluczowych wniosków Kongresu.

Czytaj więcej: WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE...