Nasze strony

  • 0
  • 1
  • 2

reklama

  • 0
  • 1

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami Wydawnictwa Medyk!

Nowości

Aktualności

Sezon grillowy trwa, wątroba woła o pomoc!

Wakacje są idealnym momentem do spędzania czasu na świeżym powietrzu, sprzyja temu piękna, słoneczna pogoda. Miłośnicy grillowania tylko czekają, by móc odpalić grilla w ogrodzie i spotkać się z bliskimi. Potrawy z grilla, choć są zdrowsze niż te z patelni, zwykle są tłuste i często obficie przyprawiane. Popijamy je alkoholem, który jest niebezpieczny dla wątroby, a w połączeniu z ciężkostrawnymi potrawami z grilla stanowi dla niej nie lada wyzwanie. Nie musimy rezygnować z wyczekiwanego sezonu grillowego, pamiętajmy jednak o naszej wątrobie.
 
Często zapominamy o tym, że niezdrowe jedzenie w dużych ilościach negatywnie wpływa na naszą wątrobę. Dlatego warto zwracać uwagę na to, co jemy na grillu i w jakich ilościach. Pomyślmy, aby zastąpić tłuste żeberka np. grillowanymi warzywami. Świetnie smakują, są zdrowe i wspomagają pracę wątroby. Ponadto alkohol, który towarzyszy grillowaniu również negatywnie wpływa na ten narząd i niszczy komórki wątroby1. A jak pokazują wyniki Ogólnopolskiego Testu Wątroby, statystyczny Polak wypija średnio ponad 2 kufle piwa tygodniowo. 

Wakacje z #7W!

Sezon wakacyjny oraz upalne i słoneczne dni zachęcają do spędzania czasu na świeżym powietrzu. Jednak zbyt długa i częsta ekspozycja na promienie 
UV może skończyć się źle dla naszego zdrowia, zwiększając ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej skóry. 
 
„#7W przeciwko czerniakowi” to proste do zapamiętania i stosowania reguły, które pozwolą zmniejszyć ryzyko zachorowania na czerniaka: 
 
1. Wrzuć na siebie koszulę
2. Wetrzyj krem z filtrem UV
3. Włóż kapelusz na głowę
4. Wsuń na nos okulary z filtrem UV
5. Wypoczywaj w cieniu od godz. 10 do 14
6. Wystrzegaj się solarium
7. W te pędy do lekarza, jeśli pojawił się nowy pieprzyk lub dotychczasowy uległ zmianie. Pamiętaj również o comiesięcznej samokontroli skóry.
 
Źródło: www.akademiaczerniaka.pl 

Trwa rejestracja na III edycję Kongresu FARMACJA 21

Kongres FARMACJA 21 to początek nowej formy dyskusji nad przyszłością zawodu farmaceuty w Polsce. 
Przeznaczony jest dla farmaceutów, zatrudnionych w aptekach ogólnodostępnych, ośrodkach badawczych, 
hurtowniach i przemyśle farmaceutycznym, studentów reprezentujących Młodą Farmację z całego kraju, 
przedstawicieli Ministerstwa Zdrowia, Głównego Inspektoratu Farmaceutycznego, Urzędu Rejestracji 
Produktów Leczniczych, samorządu aptekarskiego, a także wielu stowarzyszeń aktywnych w obszarze farmacji aptecznej.
 
Tytuł tegorocznej edycji - NOWE WYZWANIA - nawiązuje do celu wydarzenia jakim jest publiczna dyskusja 
nt. przyszłości zawodu farmaceuty oraz roli apteki w zmieniającym się systemie ochrony zdrowia w Polsce 
i związanych z tym nowych wyzwań. Podczas Kongresu poruszone zostaną również zagadnienia dotyczące możliwych 
obszarów współpracy lekarzy, pielęgniarek i farmaceutów, a studenci i doktoranci zaprezentują wyniki swoich 
prac naukowo-badawczych podczas Sesji Plakatowej.
 

Polska po raz pierwszy gospodarzem XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców!

19 września rozpocznie się jedno z najważniejszych wydarzeń jesieni – XIII Międzynarodowy Kongres Promocji Warzyw i Owoców. Wybór Polski na lokalizację Kongresu stanowi wyróżnienie na skalę światową. Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka, a także właściwej polityki prozdrowotnej. Kongres jest też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.

 

W wydarzeniu udział wezmą uznane autorytety świata nauki, przedsiębiorcy, a także przedstawiciele administracji publicznej. Kongres jest niekwestionowaną okazją do zapoznania się z najnowszymi doniesieniami ze świata nauki i biznesu, stanowi też sposobność do nawiązania kontaktów przedstawicieli różnych Państw i co roku pozytywnie wpływa na wymianę handlową między uczestnikami.

 

 

 

Informacja prasowa.

 

 

Dlaczego biomonitorowanie człowieka?

,,Biomonitorowanie człowieka w profilaktyce zatruć środowiskowych'' to temat wczorajszego śniadania prasowego, a także naszej najnowszej pozycji wydawniczej. Spotkanie z autorami oraz dziennikarzami miało na celu przybliżyć problem szkodliwych czynników, które codziennie wpływają na nasze zdrowie. Na forum wypowiadali się tacy specjaliści jak prof. Krzysztof K. Krzystyniak – toksykolog i biochemik, długoletni wykładowca Uniwersytetu Quebec w Montrealu (Kanada), prof. Mieczysław W. Obiedziński - profesor nauk rolniczych, wykładowca Państwowej Szkoły Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży i dr n. med. Andrzej Marszałek – specjalista chorób wewnętrznych, diagnosta laboratoryjny, dyrektor medyczny Laboratoriów Synevo.