Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

Konferencja szkoleniowa skierowana do przedstawicieli branży zbożowo-piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej

Instytut Żywności i Żywienia ma zaszczyt zaprosić
 
na bezpłatną konferencję szkoleniową skierowaną do przedstawicieli branży zbożowo - piekarskiej, cukierniczej i tłuszczowej organizowaną w ramach Narodowego Programu Zdrowia z cyklu „Działania edukacyjne dla przedstawicieli administracji rządowej i przemysłu spożywczego – upowszechnianie wiedzy na temat korzyści zdrowotnych i gospodarczych związanych ze zmniejszeniem zawartości soli, cukru i stosowaniem różnych rodzajów tłuszczów w produktach spożywczych”.
 
Dlaczego warto?
 
Nasze spotkanie to wykłady ekspertów prezentujących wiedzę z dziedziny żywności i żywienia skierowane specjalnie do Państwa branży, a przede wszystkim to możliwość rozmów na temat aktualnych problemów związanych z reformulacją produktów spożywczych.
 
Konferencja odbędzie się 12 października 2017 r. w siedzibie Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie, ul. Powsińska 61/63, sala 7 (parter), w godz. 10:00 - 16:00 (rejestracja od godz. 9:00).
 
Więcej informacji na stronie:
 

Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Szacuje się, że na świecie istnieje około 8 tys. chorób rzadkich. Na blisko 200 z nich wynaleziono lekarstwo. Można pomyśleć, że pacjenci z chorobą Fabry’ego mieli szczęście, bo są w gronie nielicznych osób, których schorzenie można leczyć. Tymczasem Polska jako jedyny kraj Unii Europejskiej nie refunduje uznanej na świecie terapii.
 
Choroba Fabry’ego to bardzo rzadka i mało znana nawet w środowisku lekarzy choroba genetyczna. Spowodowana jest brakiem lub niedoborem enzymu alfa-galaktozydazy, odpowiedzialnego za komórkową przemianę związków wielkocząsteczkowych. Niedobór enzymu sprawia, że w tkankach całego organizmu gromadzą się toksyczne złogi, które w konsekwencji niszczą narządy wewnętrzne, doprowadzając między innymi do schyłkowej niewydolności nerek, poważnego uszkodzenia serca i układu nerwowego, w tym mózgu. Zapobiec temu może jedynie tzw. enzymatyczna terapia zastępcza, niestety mimo wieloletnich starań Stowarzyszenia Rodzin z Chorobą Fabry’ego, wciąż nierefundowana w Polsce.

Czytaj więcej: Choroba Fabry’ego: leczenie należy rozpocząć jak najwcześniej

Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

Trwa Międzynarodowy Tydzień Urologii - z tej okazji eksperci przypominają o regularnym wykonywaniu profilaktycznego USG jamy brzusznej, które może być wyjątkowo pomocne m. in. we wczesnym wykryciu raka nerki.
 
Rak nerki jest jednym z nowotworów o podłożu urologicznym, którego wykrycie jest sporym wyzwaniem. Nie daje specyficznych objawów, przez co pacjenci nie są świadomi rozwoju choroby, aż do późnego stadium nowotworu. Jednocześnie wcześnie wykryty rak nerki jest jednym z lepiej rokujących nowotworów w terapii. Szansą dla wielu pacjentów jest łatwe w wykonaniu, powszechnie dostępne i bezbolesne badanie ultrasonograficzne (USG), które powinno się wykonać co najmniej raz na rok.

Czytaj więcej: Międzynarodowy Tydzień Urologii: Eksperci apelują, aby pamiętać o USG jamy brzusznej

WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE DZIAŁANIA NA RZECZ ZWIĘKSZENIA ICH KONSUMPCJI

Zbyt niskie spożycie warzyw i owoców jest tendencją globalną. Ten problem dotyczy mieszkańców całego świata, niezależnie od statusu majątkowego, wykształcenia, czy płci. Przedstawiciele 21 państw członkowskich sojuszu AIAM5 obecnych na XIII Międzynarodowym Kongresie Promocji Warzyw i Owoców podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy. Znacząca rola produktów z tej grupy w prewencji chorób dietozależnych i niezakaźnych to jeden z kluczowych wniosków Kongresu.

Czytaj więcej: WARZYWA I OWOCE ZMNIEJSZAJĄ RYZYKO CHORÓB A NAWET PRZEDŁUŻAJĄ ŻYCIE – 21 KRAJÓW DEKLARUJE...

Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?

Szczepy bakterii opornych na leczenie to coraz większy problem w czasach, gdy leki zamiast stosować rozważnie, łykamy jak witaminy. W wyniku tego kryzys w zwalczaniu patogenów narasta, a wraz z nim liczba groźnych chorób, wobec których antybiotyki stają się bezsilne. Szczepy bakterii, których nie będziemy mogli zwalczyć żadnym lekiem? To nie wizja z filmu science-fiction, ale realne zagrożenie. Już dziś istnieje wiele patogenów, które nie poddają się antybiotykoterapii. Ostatni raport European Center for Disease Prevention and Control zalicza również Polskę do grona państw, w których bakterie nabrały szczególnej oporności na leczenie, stając się tzw. „superbakteriami”.

Czytaj więcej: Śmiertelnie groźne bakterie oporne na antybiotyki. Czego należy się obawiać?