Medyk

Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 

tel./fax: 22 666 43 32, 22 664 04 51

Napisz do nas

Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

Cenny składnik soku pomarańczowego, o którym mogliście nie wiedzieć!

KOMENTARZ: DR HAB. DARIUSZ WŁODAREK SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO

Beta-kryptoksantyna – warto zapamiętać tę niełatwą nazwę. To bowiem jeden z ważnych składników odżywczych, który ma istotne znaczenie dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wyjaśniamy co to jest beta-kryptoksantyna, jaka jest jej rola i dlaczego jej najbardziej wartościowym źródłem jest 100% sok pomarańczowy.

Co to jest beta-kryptoksantyna i jaką rolę pełni?
Beta-kryptoksantyna należy do grupy karotenoidów, czyli substancji, które najczęściej kojarzą nam się z tym, że nadają produktom roślinnym charakterystyczny kolor – zwykle od żółtego, aż do głębokiej czerwieni. Dla organizmu człowieka beta-kryptoksantyna ma bardzo duże znaczenie ze względu na swoje prozdrowotne właściwości. Jako antyoksydant chroni nas przed skutkami stresu oksydacyjnego, a także ma znaczenie dla prawidłowej komunikacji międzykomórkowej. Przede wszystkim jest jednak prekursorem witaminy A – ważnej dla naszego narządu wzroku, układu odpornościowego, a także pełni istotną rolę w okresie wzrostu organizmu. Ostatnie badania pokazały, że żywność bogata w beta-kryptoksantynę stanowi lepsze źródło witaminy A oraz ma większe znaczenie dla zdrowia człowieka generalnie, niż się wcześniej spodziewano.1

Dlaczego najlepsza jest ta z soku pomarańczowego?
Źródłem beta-kryptoksantyny są m. in. owoce cytrusowe, np. pomarańcze.2 Jednak, co ciekawe badania wykazały także, że jest ona lepiej przyswajana przez nasz organizm z poddanego pasteryzacji soku pomarańczowego niż ze świeżych owoców.3 To zatem jeszcze jeden powód, by pić sok pomarańczowy!

Pamiętajmy, że eksperci ds. żywienia zalecają spożywanie min. 400g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może być szklanka, czyli ok 200 ml, soku. A ponieważ w wielu krajach świata spożycie tych produktów jest zbyt niskie od zalecanego, przedstawiciele 21 państw, także z Polski, – podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców – podpisali Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.