Dieta 2014
Hiperholesterolemia

Nasze strony

  • 0
  • 1
  • 2
  • 3

reklama

  • 0
  • 1

Newsletter

Bądź na bieżąco z nowościami Wydawnictwa Medyk!

Aktualności

Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

IZZ

Od dzisiaj Polacy mogą zadbać o swoje zdrowie jeszcze lepiej niż dotychczas. Eksperci Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) opublikowali bowiem nową Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, która znacząco różni się od swojej poprzedniczki z 2009 r. Zmiany te są wyrazem postępu w naukach medycznych, uwzględniają wyniki najnowszych badań naukowych, a także rekomendacje uznanych światowych ośrodków eksperckich.

Czytaj więcej: Naukowcy zmodyfikowali zalecenia dotyczące zdrowego żywienia

Dieta w hipercholesterolemii - NOWA PUBLIKACJA

Dieta w hipercholesterolemiiKsiążka mgr Aleksandry Cichockiej p.t. „Dieta w hipercholesterolemii” jest bardzo ważną i oczekiwaną pozycją na naszym rynku wydawniczym. Do Polski zbliża się niebezpiecznie epidemia otyłości oraz zespołu metabolicznego i związane z nimi poważne zaburzenia metabolizmu lipidowego–przede wszystkim hipercholesterolemia, których następstwem jest rozwój miażdżycy i jej klinicznych powikłań w postaci ostrych zespołów wieńcowych. Prawidłowa dieta jest podstawą nie tylko postępowania profilaktycznego, ale także istotnym komponentem skutecznego leczenia.Wielu pacjentów jest bowiem błędnie przekonanych, że farmakoterapia w pełni redukuje metaboliczne ryzyko sercowo-naczyniowe.

Czytaj więcej: Dieta w hipercholesterolemii - NOWA PUBLIKACJA

I Narodowy Kongres Żywieniowy

IZZ20 stycznia 2016 r. w Pałacu Kultury i Nauki w Warszawie odbędzie się I Narodowy Kongres Żywieniowy pod hasłem „Żywność i żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”.
W ramach obrad eksperci Instytutu Żywności i Żywienia zaprezentują najnowsze wyniki badań w nauce o żywieniu, m.in. o tym jak żywienie wpłynęło na długość życia Polaków na przestrzeni lat. Przedstawione również będą nowe idee dotyczące żywności i żywienia oraz aktualne zalecenia żywieniowe i model spożycia żywności.

Czytaj więcej: I Narodowy Kongres Żywieniowy

Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu

W tym roku Światowy Dzień Rzucania Palenia jest obchodzony 19 listopada. Święto to narodziło się w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy dziennikarza Lynna Smitha,  który w 1974 roku zaapelował  do czytelników swojej gazety, aby przez jeden dzień nie palili papierosów. W efekcie, aż 150 tysięcy ludzi spróbowało przez jedną dobę wytrzymać bez palenia. Zachęcone powodzeniem akcji Amerykańskie Towarzystwo Walki z Rakiem uznało trzeci czwartek listopada za Dzień Rzucania Palenia. W następnych latach akcja objęła swoim zasięgiem wszystkie stany. Z czasem do walki z tytoniem dołączył cały świat.

Czytaj więcej: Światowy Dzień Rzucania Palenia Tytoniu