Medyk

Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 

tel./fax: 22 666 43 32, 22 664 04 51

Napisz do nas

Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

Koszty grypy wynoszą nas blisko 730 mln złotych!

Wypowiedź: Michał Seweryn EconMed Europe, Maciej Niewada, Warszawski Uniwersytet Medyczny Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej.

16,9 tys. osób było hospitalizowanych, a 25 zmarło z powodu grypy. W ostatnim sezonie NIZP-PZH odnotował 4,8 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, o 19% więcej w porównaniu do sezonu poprzedniego. W Polsce przeciw grypie szczepi się zaledwie 3,4% całej populacji. 

Czytaj więcej: Koszty grypy wynoszą nas blisko 730 mln złotych!

O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej – dlaczego nie stosujemy tej wiedzy w praktyce?

Podsumowanie VI kampanii 5 porcji warzyw, owoców lub soku

Dzięki akcjom edukacyjnym, takim jak „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, której VI edycja właśnie się zakończyła, rośnie świadomość społeczeństwa na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Coraz więcej osób wie, że należy być aktywnym fizycznie, jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i spożywać dużo warzyw i owoców. Z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 71% wie czym jest zbilansowana dieta. Jednak tylko 36% respondentek przyznaje, że stosuje zrównoważoną dietę na co dzień. Wiedza żywieniowa społeczeństwa w wielu przypadkach nie ma realnych odniesień do codziennej praktyki, dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna.

Czytaj więcej: O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej – dlaczego nie stosujemy tej wiedzy w praktyce?

Lek w Polsce 10/2017

Już jest najnowszy numer naszego czasopisma skierowanego do farmaceutów i lekarzy ,,Lek w Polsce” 10/2017. A w nim znajdziemy m.in. ,,Rola i znaczenie probiotyków”, ,,Postępowanie w egzogennych zaburzeniach snu związanych z pracą zamianową” itd.

Czytaj więcej: Lek w Polsce 10/2017

Nieodpowiednia czcionka może pogorszyć Twój wzrok!

Sporą uwagę poświęca się dziś profilaktyce wzroku związanej z wykorzystywaniem urządzeń elektronicznych. Zbyt częste wpatrywanie się w podświetlane ekrany może pogorszyć nasz wzrok. Jednak możemy samodzielnie dostosować sposoby wykorzystywania elektronicznych wyświetlaczy tak, aby jak najmniej obciążały nasze zdrowie. O czynnikach istotnych przy pracy z nowymi technologiami opowiada Paweł Szczerbiński, optyk i optometrsyta, ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.

Czytaj więcej: Nieodpowiednia czcionka może pogorszyć Twój wzrok!

PAP pisze o ,,Diecie DASH w teorii i zastosowaniu”

Nasza najnowsza pozycja wydawnicza ,,Dieta DASH w teorii i zastosowaniu” mgr Aleksandry Cichockiej, dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie została pozytywnie zaopiniowana przez PAP: http://naukawpolsce.pap.pl/.

Czytaj więcej: PAP pisze o ,,Diecie DASH w teorii i zastosowaniu”