Wypowiedź: Michał Seweryn EconMed Europe, Maciej Niewada, Warszawski Uniwersytet Medyczny Katedra i Zakład Farmakologii Doświadczalnej i Klinicznej.
16,9 tys. osób było hospitalizowanych, a 25 zmarło z powodu grypy. W ostatnim sezonie NIZP-PZH odnotował 4,8 mln zachorowań i podejrzeń zachorowań na grypę, o 19% więcej w porównaniu do sezonu poprzedniego. W Polsce przeciw grypie szczepi się zaledwie 3,4% całej populacji.
Podsumowanie VI kampanii 5 porcji warzyw, owoców lub soku
Dzięki akcjom edukacyjnym, takim jak „5 porcji warzyw, owoców lub soku”, której VI edycja właśnie się zakończyła, rośnie świadomość społeczeństwa na temat prawidłowego odżywiania i zdrowego trybu życia. Coraz więcej osób wie, że należy być aktywnym fizycznie, jeść 5 posiłków dziennie w regularnych odstępach i spożywać dużo warzyw i owoców. Z badań przeprowadzonych na grupie polskich mam wynika, że 71% wie czym jest zbilansowana dieta. Jednak tylko 36% respondentek przyznaje, że stosuje zrównoważoną dietę na co dzień. Wiedza żywieniowa społeczeństwa w wielu przypadkach nie ma realnych odniesień do codziennej praktyki, dlatego edukacja w zakresie zasad prawidłowego żywienia jest niezwykle istotna.
Więcej…O zdrowym odżywianiu wiemy coraz więcej – dlaczego nie stosujemy tej wiedzy w praktyce?
Już jest najnowszy numer naszego czasopisma skierowanego do farmaceutów i lekarzy ,,Lek w Polsce” 10/2017. A w nim znajdziemy m.in. ,,Rola i znaczenie probiotyków”, ,,Postępowanie w egzogennych zaburzeniach snu związanych z pracą zamianową” itd.
Sporą uwagę poświęca się dziś profilaktyce wzroku związanej z wykorzystywaniem urządzeń elektronicznych. Zbyt częste wpatrywanie się w podświetlane ekrany może pogorszyć nasz wzrok. Jednak możemy samodzielnie dostosować sposoby wykorzystywania elektronicznych wyświetlaczy tak, aby jak najmniej obciążały nasze zdrowie. O czynnikach istotnych przy pracy z nowymi technologiami opowiada Paweł Szczerbiński, optyk i optometrsyta, ekspert Krajowej Rzemieślniczej Izby Optycznej.
Nasza najnowsza pozycja wydawnicza ,,Dieta DASH w teorii i zastosowaniu” mgr Aleksandry Cichockiej, dietetyka z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie została pozytywnie zaopiniowana przez PAP: http://naukawpolsce.pap.pl/.