Medyk

Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 

tel./fax: 22 666 43 32, 22 664 04 51

Napisz do nas

Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

Świąteczne przepisy - ryby, dla osób z cukrzycą typu 2

Tradycyjne potrawy, które goszczą na naszych stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, są najczęściej wysokokaloryczne i obciążające układ pokarmowy. Czy chorzy na cukrzycę muszą z nich rezygnować? Otóż nie – wystarczy tylko kilka zmian w doborze składników i sposobie ich przyrządzania. W naszych przepisach znajdą Państwo wskazówki, jak przygotować na święta smaczne, niskokaloryczne dania, desery i  przekąski. 

Dorsz pieczony w folii z żółto-czerwonymi warzywami

Składniki na 1 porcję: dorsz – 100 g,bazylia – szczypta, cukinia pokrojona na plasterki – 100 g, papryka czerwona pokrojona na krążki – 30 g, pomidor pokrojony na plasterki, ½  małej sztuki – 50 g, sok z cytryny – 1 łyżeczka, olej rzepakowy – 2 łyżeczki.

100 g dorsza ułóż na folii aluminiowej, posyp bazylią, skrop sokiem z cytryny i olejem. Ułóż na rybie plastry cukini, pomidora i krążki papryki. Całość zawiń w folię aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika. Gdy wszystkie składniki będą upieczone, wyłóż potrawę na talerz i posyp bazylią.
Wartość kaloryczna i odżywcza w 1 porcji    
Czas przygotowania: 40 min
Wymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT) 1,75

Składnik Wartość Składnik Wartość
Energia           200 (kcal) Węglowodany przyswajalne 6 (g)
Białko          19 (g)    Wymienniki węglowodanowe  0,6 (WW)
Tłuszcz ogółem    11 (g)  Potas  810 (mg)
Nasycone kwasy tłuszczowe       1 (g)  Wapń 30 (mg)
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 6 (g)  Magnez 50 (mg)
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe 3 (g)  Witamina A  200 (µg)
Cholesterol 50 (mg) Witamina E  4 (mg)
Węglowodany ogółem  9 (g) Witamina C  50 (mg)
Błonnik 3 (g)  

Łosoś gotowany na parze ze szpinakiem, cebulą i pomidorem  

Składniki na 1 porcję: łosoś – 100 g,  estragon – szczypta,  szpinak sałatkowy - 1 garść 50 g,  pomidor - 1 mała sztuka – 100 g,  cebula przekrojona na połówki - 1 mała 50 g. sok z cytryny – 1 łyżeczka,  cytryna – 1 plasterek

Łososia skrop sokiem z cytryny, posyp estragonem, dodaj cebulę. Przełóż wszystko do naczynia do gotowania na parze. Pod koniec gotowania dodaj szpinak i pomidor. Gdy dorsz będzie już ugotowany, wyłóż go na talerz i udekoruj  plasterkiem cytryny. Wartość kaloryczna i odżywcza w 1 porcji. Czas przygotowania: 40 minWymienniki białkowo-tłuszczowe (WBT) 2,14

Składnik Wartość Składnik Wartość
Energia (kcal)          240 Węglowodany przyswajalne (g) 5
Białko (g)            22 Wymienniki węglowodanowe (WW) 0,5
Tłuszcz ogółem (g)    14 Potas (mg) 670
Nasycone

kwasy tłuszczowe (g)          
4 Wapń (mg) 70
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe (g)  6 Magnez (mg) 60
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe (g)  5 Witamina A (µg) 370
Cholesterol (mg) 70 Witamina E (mg) 4
Węglowodany ogółem (g) 7 Witamina C (mg) 45
Błonnik (g) 2  

Przepisy pochodzą z publikacji „Poradnik Żywieniowy. Smaczne obiady dla osób z cukrzycą typu 2”, którego autorką jest mgr inż. Aleksandra Cichocka z Instytutu Żywności  Żywienia.