Medyk

Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 

tel./fax: 22 666 43 32, 22 664 04 51

Napisz do nas

Nasze strony

reklama

Nowości

Aktualności

Lipcowy numer "Leku w Polsce"

W obecnym numerze poświęcamy dużo miejsca dietetyce i niezbędnej suplementacji. Dietetyka w nefrologii to materiał stanowiący zbiór streszczeń wykładów poświęconych problematyce dietetyki w chorobach nerek, które zostały wygłoszone podczas konferencji I Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej „Dietetyka w transplantologii i nefrologii”.Choroby miąższowe nerek zazwyczaj zaczynają się podstępnie, nie dając wyraźnych objawów klinicznych;tym samym pacjenci trafiają do lekarza późno, w zaawansowanej fazie schorzenia. Tymczasem wystarczy wykonać kilka prostych badań przesiewowych, jak badanie ogólne moczu czy poziom mocznika i kreatyniny we krwi, aby uchwycić wczesny etap choroby. Leczeniu farmakologicznemu zawsze powinna towarzyszyć stosowna dieta, co jest tematem artykułu.Dzieci są grupą szczególnie wrażliwą na błędy żywieniowe. Niedobory dietetyczne w dzieciństwie mogą uniemożliwić osiągnięcie uwarunkowanego genetycznie potencjału wzrostowego i poziomu inteligencji. Do prawidłowego rozwoju i funkcjonowania układu nerwowego dziecka niezbędna jest odpowiednia podaż w diecie kwasów omega-3 i omega-6, witamin z grupy B, jodu oraz cynku – czyli składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju układu nerwowego dziecka.
Odrębnym problemem jest właściwa Suplementacja witamin i mikroelementów dla osób po 50. r.ż.Zdrowe nawyki żywieniowe wiążą się z poprawą zdrowia i jakości życia osób starszych. Chociaż urozmaiconadieta zawierająca pokarmy o dużej zawartości składników odżywczych może zaspokoić dzienne zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy, codzienne przyjmowanie suplementów opracowanych specjalnie dla osób po 50 roku życia jest niezbędne, aby uzupełnić wszelkie niedobory składników odżywczych. Częste niedobory składników mineralnych i witamin zgłaszane u  osób starszych obejmują witaminę: A, C, E, witaminy z grupy B, kwas foliowy, żelazo, cynk czy miedź. Odkryty w 1957 roku koenzym Q10 jest również zwany ubichinonem („ubiquitous” w języku angielskim oznacza „wszechobecny”). Występuje w dwóch aktywnych postaciach – utlenionej, zwanej ubichinonem (pełni rolę odbiorcy elektronów) i zredukowanej, zwanej ubichinonem, który jest dawcą elektronów. W artykule przedstawiona jest jedna z wielu ról tego składnika wszystkich komórek i płynów ustrojowych, a mianowicie Koenzym Q10 w chorobach sercowo-naczyniowych.Artykuł 5‑fluorouracyl – właściwości farmakologiczne oraz zastosowanie w terapii chorób nowotworowych i nienowotworowych prezentuje znany od dość dawna chemioterapeutyk onkologiczny, dotychczas mający zastosowanie głównie w leczeniu nowotworów jelita, ale, jak się Państwo dowiecie z artykułu, obecnie rozszerzają się wskazania do jego stosowania na całkiem nowe obszary terapii. Papryka jest warzywem cenionym przez konsumentów ze względu na właściwości biologiczne i specyficzny, ostry smak owoców, których główną substancją czynną jest alkaloid Kapsaicyna – palący temat w farmacji.
Ostatnio występuje coraz większe zainteresowanie kapsaicyną, ze względu na jej działanie farmakologiczne. Stosowana zewnętrznie wykazuje działanie drażniące skórę, wywołując pieczenie. Jest to wynikiem oddziaływania tego związku na receptory bólowe i termiczne, zaś stosowana per os w małych ilościach pobudza wydzielanie soków trawiennych i śluzu. W artykule znajdziecie Państwo inne zastosowania tego popularnego surowca ziołowego.Felieton zamykający tradycyjnie numer „Leku w Polsce” – W oparach postępu ma tytuł Pytania z pozoru proste… Ma on odmienną formę od dotychczas pisanych przeze mnie materiałów, składa się bowiem z pytań kierowanych do Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych– i odpowiedzi na te nieproste jednak pytania. Chociaż… (...) im więcej się wie, tym mniej się rozumie i tym więcej rodzi się nowych pytań. Norman Mailer – „Amerykańskie marzenie”.

Wojciech Łuszczyna, Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.