Medyk

Skwer Kard. S. Wyszyńskiego 5/54 

tel./fax: 22 666 43 32, 22 664 04 51

Napisz do nas

Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

,,Dieta DASH" - recenzja prof. dr hab. n. med. Leszka Czupryniaka

Aleksandra Cichocka uraczyła nas po raz kolejny smakowitym daniem. Wieloletni pracownik Instytutu Żywności i Żywienia, wielce zasłużona w propagowaniu właściwych zasad żywienia wśród osób z cukrzycą i otyłością, autorka bardzo starannie przygotowanych książek zawierających praktyczne porady i przepisy oparte na fachowej wiedzy z zakresu dietetyki, tym razem przygotowała publikację poświęconą jednej z najlepiej poznanych i przebadanych diet w medycynie – diecie DASH. Jest ona obecnie szeroko stosowana w zapobieganiu i leczeniu chorób układu krążenia w krajach anglosaskich, zalecają ją również polskie towarzystwa naukowe (w tym i Polskie Towarzystwo Diabetologiczne).

okladka dieta DASH 1

Odżywianie się według zasad diety DASH ma dwie podstawowe zalety: po pierwsze, dieta ta składa się z posiłków łatwych w przygotowaniu, smacznych (dowodem tego są bardzo apetyczne zdjęcia wypełniające niniejszą publikację), wykorzystujących w dużym stopniu warzywa oraz produkty wysokobłonnikowe i niskotłuszczowe, a po drugie – jest to dieta o udowodnionym w licznych badaniach naukowych korzystnym wpływie na stan zdrowia, wykraczającym daleko poza obniżenie ciśnienia tętniczego (bowiem początkowo taki był główny cel opracowania tej diety ponad 20 lat temu). I ten właśnie aspekt naukowej podbudowy formułowanych przez Autorkę zaleceń i przygotowanych potraw jest najcenniejszym elementem całej publikacji. W czasach rozkwitu (a właściwie rozplenienia się) blogów kulinarnych, prowadzonych przez setki miłośników gotowania, książka zawierająca atrakcyjne propozycje żywieniowe, opracowane z głęboką znajomością potrzeb żywnościowych człowieka, szeroko uwzględniające wyniki rzetelnie przeprowadzonych badań naukowych (Autorka poświęciła im połowę objętości całej publikacji), jest prawdziwą perełką. Kto przeczyta niniejszą, najnowszą pozycję w dorobku A. Cichockiej, ten nie tylko będzie wiedział JAK jeść, by być zdrowym, ale też zrozumie DLACZEGO tak należy się odżywiać. Tak profesjonalne i poważne podejście do osób chcących zachować zdrowie, nie zachorować na cukrzycę czy choroby układu krążenia lub zahamować ich postęp, zasługuje na szczególne uznanie. Ale nade wszystko lektura „Diety DASH w teorii i zastosowaniu”, oprócz potężnej dawki wiedzy o współczesnych zasadach zdrowego odżywiania, jest źródłem wielu praktycznych przepisów kulinarnych, których codzienne stosowanie nie tylko uatrakcyjni naszą kuchnię, ale zmieni ją w prawdziwe laboratorium zdrowia. Serdecznie polecam!

Leszek Czupryniak
Kierownik Kliniki Diabetologii i Chorób Wewnętrznych
Warszawski Uniwersytet Medyczny