Nasze strony

reklama

Nowości

  • Zalecenia dietetyczne dla pacjenta z podwyższonym stężeniem triglicerydów

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-66-0

    Podwyższone stężenie triglicerydów (TG), zwane hipertriglicerydemią (hTG), to zaburzenie lipidowe, podobnie jak podwyższone stężenie całkowitego cholesterolu i „złego” cholesterolu LDL oraz obniżone stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w surowicy...
  • Dieta DASH w zastosowaniu

    Autor: Aleksandra Cichocka

    ISBN: 978-83-64045-69-1

    W książce opisano szczegółowo, na czym polega stosowanie tej diety, jakie produkty, w jakich ilościach oraz proporcjach należy w niej uwzględniać. Przedstawiono szereg badań naukowych, które wykazały jej korzystny wpływ na zdrowie, a zwłaszcza na...
  • Profilaktyka stopy cukrzycowej

    Autor: Waldemar Karnafel

    ISBN: 978-83-64045-65-3

    Monografia przedstawia czynniki rozwoju przewlekłych powikłań cukrzycy i sposoby unikania ich powstawania. Szczegółowo omówione są predylektory i drogi rozwoju zespołu stopy cukrzycowej. Opracowanie zawiera także praktyczne rady: co zrobić, aby...
  • Neuroplastyczność

    Autor: Małgorzta Kossut

    ISBN: 978-83-64045-61-5

    "Neuroplastyczność" - prof. dr hab. n. med. Małgorzata Kossut, Warszawa 2018

Aktualności

Czy wiesz, że picie soku pomarańczowego pomaga zapobiegać wielu chorobom?

Zgodnie z rekomendacjami ekspertów, należy spożywać min. 400 g warzyw i owoców dziennie w 5 porcjach. Jedną z nich może stanowić szklanka soku, czyli ok. 200 ml. Warto sięgać po sok pomarańczowy ponieważ – jak pokazują badania – zawarte w nim składniki odżywcze pomagają walczyć ze stresem oksydacyjnym, stanami zapalnymi oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zespołu metabolicznego.

Depositphotos 142949681 l 2015

Jaka jest rola soku pomarańczowego w zwalczaniu chorób?

Sok pomarańczowy to jeden z najbardziej lubianych i popularnych soków. To cieszy, ponieważ kolejne badania pokazują jego korzystny wpływ na nasze zdrowie. Udowodniono między innymi, że dzięki zawartych m. in. w czerwonych pomarańczach flawonoidom i karotenom picie soku z tych owoców może pomóc obniżyć poziom stresu oksydacyjnego, a także łagodzić stany zapalne i wspomagać zapobieganie rozwojowi zespołu metabolicznego, czyli zbioru powiązanych ze sobą czynników zwiększających ryzyko wystąpienia miażdżycy i cukrzycy typu 2 (np. nadciśnienia tętniczego, podwyższonego stężenie trójglicerydów we krwi, zbyt niskiego stężenia „dobrego” cholesterolu (cholesterolu HDL), podwyższonego stężenia glukozy we krwi). Sok z czerwonych pomarańczy zawiera dodatkowo likopen – jeden z najsilniejszych antyoksydantów, którego przyswajalność zwiększa się w procesie pasteryzacji. Wykazano także, że picie soku pomarańczowego może poprawić tzw. profil lipidowy, poprzez obniżenie poziomu „złego” cholesterolu (cholesterolu LDL) oraz stymulować nasz system odpornościowy. Potwierdzono tym samym, że sok pomarańczowy może być częścią zdrowej diety, która pomaga zapobiegać chorobom przewlekłym i metabolicznym.

Pijmy zatem 100% sok pomarańczowy i korzystajmy z jego dobrodziejstw. Tym bardziej, że eksperci ds. żywienia wciąż alarmują, iż spożycie owoców i warzyw jest nadal na zbyt niskim poziomie w wielu krajach świata. Aby wspierać propagowanie idei zwiększenia spożycia tych produktów, przedstawiciele 21 państw, także z Polski podpisali w Warszawie w bieżącym roku, podczas XIII Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców Deklarację na rzecz wspierania oraz promowania idei spożycia warzyw, owoców, a także niskoprzetworzonych przetworów takich jak np. soki, czy musy bez dodatku cukru.

KOMENTARZ: DR HAB. DARIUSZ WŁODAREK, SZKOŁA GŁÓWNA GOSPODARSTWA WIEJSKIEGO